PRAVO ČUDO IZ PRIRODE: Ovaj čaj je prirodni lijek za obaranje pritiska i holesterola

Malo ko zna za sva ljekovita svojstva ovog čaja. Čaj od zobi ili ovasa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u liječenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova ljekovita svojstva.

Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u tijelu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnog jednostavniji način je da skuhate čaj.

Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta moždanog udara. Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije.

Travari ga čak preporučuju i osobama obolelim od multiple skleroze. Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive organe za varenje.

Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krnu sliku. U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primećeno je da svakodnevna upotreba ovasa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.

Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bi trebali da uvrste ovaj čaju svoju ishranu. Ovo nisu sva njegova pozitivna svojstva. Čaj od ovasa se prporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab.

Način na koji se priprema:

5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrejte polako do ključanja. Osatvite da vri 5 minuta, a nakon toga da se ohladi. Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umesto vode.

Izvor: stil.kurir.rs

Author: Zdravlje