KUPUS KAO LIJEK ZA TIJELO: Poboljšava probavu, čuva mozak i srce, snižava holesterol

Kad razmišljamo o kupusu, uglavnom mislimo na salatu od kupusa ili saarmu. Ispostavilo se da ovo povrće ima tako dobrebenefite, da bi vjerojatno trebalo ukrašavati vaš tanjur češće nego samo jednom ili dva puta godišnje.

Evo koje su neke od zdravstvnih dobrobiti kupusa:

Ako uistinu pokušavate poboljšati svoju prehranu, dodavanje ovog povrća u svoj obrok dobro je mjesto za početak.

Poboljšana probavu

Sadržaj vlakana i vode može pomoći u prevenciji zatvora i održavanju zdravog probavnog trakta. Jesti kiseli kupus također vam daje probiotike, jednu od najboljih stvari za zdrav probavni sustav i crijeva.

Mršavljenje

Kupus ima samo 33 kalorije po šalici, a sadrži puno vlakana i ne sadrži masti. Kupus se često preporučuje ljudima koji žele smršavjeti, jer je prepun toliko hranjivih sastojaka, a visok udio vlakana čini ga prilično zasitnim.

Smanjuje kolesterol

Kupus se također može koristiti za smanjenje kolesterola. Njegova se vlakna i hranjive tvari vežu sa žučnim kiselinama u crijevima i izlaze kroz stolicu, umjesto da se apsorbiraju u krv. Jedenje na pari daje mu veću snagu za snižavanje kolesterola.

Pojačivač imuniteta

Kupus je izvrstan izvor uvijek toliko važnog vitamina C, presudnog za održavanje jakog imunološkog sustava.

Smanjuje upalu

Upala uzrokuje nepotrebnu bol i nelagodu, a može dovesti i do niza drugih bolesti i tegoba. Glutamin, aminokiselina koja se nalazi u kupusu, snažno je protuupalno sredstvo, pomaže u smanjenju bolova u zglobovima, artritisu i ublažavanju alergija. Kupus se smatra jednim od 10 najboljih izvora hrane glutamina.

Poboljšava zdravlje mozga

Kupus, osobito ljubičasta sorta, moćna je hrana za mozak. Vitamin K, koji se nalazi u njemu, također može poboljšati vašu obranu od stanja poput Alzheimerove bolesti i demencije. Antocijanin je također učinkovit u smanjenju plaka na mozgu, sprečavajući pogoršanje kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.

Smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara

Istraživači su identificirali gotovo dvadeset različitih flavonoida i petnaest različitih fenola u kupusu, koji pokazuju antioksidativno djelovanje. Te antioksidativne hranjive tvari igraju ulogu u smanjenju rizika od nekoliko kardiovaskularnih bolesti. Kupus također sadrži korisne minerale kalcij i kalij koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka.

Liječi čir

Kupus je u povijesti poznat po tome što liječi čireve zbog svojih protuupalnih svojstava. Studije su otkrile da je pijenje soka od kupusa vrlo učinkovito u prevenciji čira.

Čisti kožu

Antioksidanti igraju glavnu ulogu u zdravlju vaše kože. Slobodni radikali temeljni su uzrok nastanka bora, promjene boje kože i drugih stanja. Kupus sadrži bogatstvo različitih antioksidansa koji mogu okrenuti proces starenja vaše kože.

Ublažava glavobolju

Pokušajte ublažiti glavobolju ili migrenu tako što ćete napraviti oblog od lišća kupusa. Zdrobite nekoliko unutarnjih listova da napravite pastu, zatim stavite pastu u krpu i nanesite na čelo dok se ne osuši.

Kupus je drugo najekonomičnije kuhano povrće po cijeni po jestivoj šalici (odmah nakon krumpira). Ovaj relativno niski ekonomski trošak čini ovo povrće izvrsnim prehrambenim proizvodom.

Author: Zdravlje