BOROVNICA KAO LIJEK: Štiti od srčanih bolesti, reguliše holesterol i pomaže zdravlje očiju

Borovnica bila je jedna od prvih koja je dobila naslov ‘superhrana’. Mnogo je različitih sorti borovnica koje rastu u različitim regijama svijeta

Rastu u grozdovima na grmlju i mogu varirati u veličini. Gajene borovnice uobičajene su i slađeg su okusa od onih koje se uzgajaju u divljini. Imaju plavo-ljubičastu boju s tankom prozirnom kožicom i sitnim sjemenkama.

Otkrijte naš čitav niz vodiča za zdravstvene beneficije i pročitajte o zdravstvenim blagodatima brusnice i soka od brusnica, malina i jagoda. Zatim pogledajte neke od naših ukusnih recepata za borovnice i palačinke s borovnicama.

Ovo su neke od zdravstvenih dobrobiti borovnice

Izvor vitamina C

Borovnice su izvrstan izvor vitamina C koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja i pomaže u apsorpciji željeza.

Pomažu u dobrom radu probave

Sadrže i pristojnu količinu topivih vlakana, koja usporavaju brzinu otpuštanja šećera u krvotok i pomažu u radu probavnog sustava.

Bogat fitokemikalijama s antioksidativnim svojstvima

Smatra se da borovnica sadrži jednu od najviših razina antioksidansa među voćem i povrćem.
Pomaže u zaštiti tijela od dugog popisa bolesti.

Pomažu u prevenciji bolesti srca

Istraživanja su pokazala da su antocijanidini visoko aktivni fitonutrijenti koji se prevoze u krvotok gdje djeluju na krvne žile i kolagen kako bi ih ojačali i očuvali. Podržavaju integritet krvnih žila oko tijela, a ne samo kolagen u koži. Ovo je djelovanje povezalo antocijanidine sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti (zaštitom žila oko srca).

Veoma su niskokalorična

Borovnice su niskokalorične, a porcija od 100 g osigurava 1,5 g vlakana. Širok raspon šarenog voća i povrća uključuje se kao dio uravnotežene prehrane, a borovnice su fantastičan izbor za uključivanje. Jedna porcija borovnica otprilike je jedna šačica.

Održava zdravlje očiju

Još jedna popularna upotreba borovnica povezana je s vidom i zaštitom od starosne degeneracije makule. Poboljšavaju protok krvi i kisika u očima i bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju kataraktu i degeneraciju makule.

Kako odabrati dobre borovnice

Odaberite borovnice koje izgledaju čvrsto i bez vlage, jer će ih prisutnost vlage pokvariti. Spremite u hladnjak gdje će se čuvati, iako je najbolje ako se potroše u roku od nekoliko dana.

Prije zamrzavanja raširite bobice na lim za pečenje i stavite u zamrzivač dok se ne smrznu. Jednom zamrznute stavite ih u plastičnu vrećicu na čuvanje. Smrznute borovnice mogu izgubiti teksturu više od ostalih svježih bobica, a okus i dalje ostaje odličan.

Borovnice su jednostavan dodatak žitaricama za doručak uz gomilu jogurta i izvrsno se stapaju u mnoge napitke.

Spremite i vi neki od njih i uživajte!

Author: Zdravlje