KORA OD BANANE JE PRIJEKI LIJEK ZA KOJI MALO KO ZNA: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZBOG ČEGA BI JE MORALI UVRSTITI U ISHRANU.

manje su popularan izvor prehrane, barem u zapadnim zemljama. Ali suprotno onome što mnogi vjeruju, kore od banane ne samo da su sigurne za jelo, već nude i brojne zdravstvene prednosti.

Zdravstvene dobrobiti

I banane i kore od banana mogu ponuditi različite zdravstvene prednosti, ovisno o njihovoj zrelosti. Nezrele, zelene banane mogu biti učinkovitije u liječenju probavnih problema, dok se pokazalo da zrele, pocrnjele banane pomažu bijelim krvnim zrncima u borbi protiv bolesti i infekcija.

Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih blagodati kora od banane:

Olakšanje depresije

Visok nivo triptofana u bananama, u kombinaciji s B6 u korama banane, može pomoći u ublažavanju nekih simptoma depresije i drugih poremećaja raspoloženja . Triptofan se pretvara u serotonin dok se razgrađuje, što može poboljšati vaše raspoloženje. Vitamin B6 može pomoći u poboljšanju sna, što s vremenom pozitivno utiče na raspoloženje.

Zdravlje probavnog trakta

Kore banane bogate vlaknima mogu pomoći u regulaciji probavnog sistema, ublažavajući zatvor i proljev. Ovo može biti posebno važna korist od kore od banane za ljude koji imaju Crohnovu bolest ili sindrom iritabilnog crijeva .

Bolji vid

Vitamin A vam može pomoći da vaše oči budu jake i zdrave. Ovaj vitamin obiluje i bananama i korama banane.

Može smanjiti rizik od raka

Kore od banane prepune su polifenola, karotenoida i drugih antioksidansa koji se u vašem tijelu bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Ako jedete više kora od banane, posebno zelenih, nezrelih kora, možete povećati nivo antioksidansa i smanjiti rizik od raka.

Studije o antikancerogenim svojstvima kora banane rađene su u epruvetama, a ne na ljudima. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se shvatilo može li kora od banane smanjiti rizik od raka kod ljudi.

Kako pripremiti koru od banane

Kora od banane može poslužiti za zdrav popodnevni međuobrok ili za izvrsno zdrav desert. Za razliku od unutrašnjosti banane, koja je mekana i slatka, kora banane je tvrđa i gorka. Što je vaša banana zrelija, kora će biti slađa i mekša. Također je važno temeljito oprati koru kako biste uklonili gnojivo ili hemikalije kojima je voće prskano. Nakon čega je možete konzumirati.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

Author: Zdravlje