SJEMENKE LUBENICE SU IZVOR ZDRAVLJA: EVO ŠTA SVE LIJEČE I ZAŠTO IH NIKAD NE BI STE TREBALI BACATI.

Sjeme lubenice jedna je od hranjivih sorti sjemena. Bogat su izvor proteina, vitamina, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, magnezijuma, cinka, bakra, kalijuma i još mnogo toga.  Pogledajmo brojne zdravstvene koristi sjemenki lubenice.

1. Prednosti za kožu

Grickanje prženih sjemenki lubenice može biti vrlo korisno za vašu kožu. Sprječava izbijanje akni , vlaži kožu, sprečava otupljivanje i sprečava rane znakove starenja . Redovna konzumacija ovih sjemenki održava elastičnost i to je jedan od razloga zašto sjeme lubenice treba redovito jesti. Nanesite ulje ovih sjemenki na lice kako biste blokirali pore i tako spriječili izbijanje akni.

2. Prednosti za kosu

Proteini, gvožđe, magnezijum i bakar neki su od najvažnijih hranjivih sastojaka za vašu kosu. Njihova redovna primjena na kosi može imati puno blagodati za kosu, posebno kada se bavite prorjeđivanjem i gubitkom kose . Iako proteini pojačavaju rast kose, magnezijum sprečava razdvajanje vrhova i lomljenje. Bakar pojačava proizvodnju melanina koji vašu kosu održava svilenkastom i živahnom.

3. Bolja kontrola šećera u krvi

Sjeme lubenice povezano je s boljom kontrolom šećera u krvi i smanjenom rezistencijom na inzulin u tijelu. Ovo je vrlo bitno za zdravlje pacijenata sa dijabetesom . Primarna briga pacijenata sa dijabetesom je kontrola nivoa šećera u krvi, a sjemenke lubenice ukusan su i zdrav način rješavanja problema.

4. Povećava nivo energije

Sjeme lubenice je visoko kalorično, slažemo se. Ali znate li odakle dolazi većina tih kalorija? Ispostavilo se da većina kalorija koje potiču iz sjemenki lubenice potiču iz zdravih masnih kiselina. Jedna šalica sjemenki lubenice vašem metabolizmu daje potreban udarac i njeguje vaše tijelo neophodnim hranjivim sastojcima. Ipak, oni i dalje imaju puno kalorija, a ako ih unesete previše, može potaknuti debljanje, pazite na svoje porcije.

5. Sprečava osteoporozu

Osteoporoza je stanje slabih kostiju i male gustoće kostiju što povećava rizik od prijeloma. Redovno jedenje osušenih sjemenki lubenice može spriječiti rano propadanje kostiju. Ovo sjeme je nevjerojatan izvor magnezija s preko 140% dnevnih potreba u samo jednoj šalici. Oni su takođe bogati bakrom, manganom i kalijumom. Sve ove hranljive materije doprinose zdravlju kostiju, jačaju kosti i poboljšavaju mineralnu gustinu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: ndtv.com

Author: Zdravlje