LJEKOVITI NEVEN RADI ČUDA ZA CRIJEVA, KOŽU, ŽUČ I JETRU – NEVENOVO ULJE RECEPT

Zdravstvene dobrobiti Nevena

Podržava zacjeljivanje kože. Sadrži prirodna antiseptička / protuupalna svojstva. Sastoji se od prethodnika proizvodnje antioksidansa vitamina A. Smanjuje infekcije oka i štiti od UV i oksidativnih oštećenja. Pomaže u smirivanju sluznice grla istovremeno ublažavajući bol.

Neven je odavno prepoznat kao ljekoviti cvijet za rješavanje posjekotina, i opću njegu kože, jer sadrži esencijalna ulja i visoku koncentraciju flavonoida (sekundarnih biljnih tvari), poput karotena.

Djeluju protuupalno, promoviraju lokalno zacjeljivanje i smiruju nadraženu kožu. Lokalni tretman razblaženom otopinom nevena ili tinkturom ubrzava zacjeljivanje rana i osipa.

Istraživanje je pokazalo da je ekstrakt nevena učinkovit u liječenju konjunktivitisa i drugih očnih upalnih stanja. Ekstrakt pokazuje antibakterijska, antivirusna, antifungalna i imuno-stimulirajuća svojstva koja pokazuju da smanjuju infekcije oka.

Vid je takođe zaštićen ovim ekstraktima, štiteći osjetljiva očna tkiva od UV i oksidativnih oštećenja. Štoviše, također je učinkovit lijek za upalu grla, gingivitisa, tonzilitisa i čira na ustima. Grgljanje čajem od nevena pomoći će smiriti sluznicu grla, a istovremeno ublažiti bol.

Čaj od nevena

Jedan do dva cvijeta nevena stavi se u šalicu od dva decilitra i prelije vrelom vodom. Tako spremljen čaj pije se dva do tri puta dnevno, uz eventualno zaslađivanje medom po ukusu.

Nevenovo ulje recept

Nevenovo ulje možete napraviti i sami kod kuće. Recept za ulje nije kompliciran, a zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava svakako bi ga trebali imati kod kuće. Sakupite u kasni prijepodnevni period, otvorene cvjetove nevena i tek manju količinu listova. Uvijek kada sakupljate ljekovite biljke, pazite da budu suhe i bez rose po sebi. Sakupljene cvjetove na sitno isjeckajte, baš kao i listove, pa sve stavite u staklenku.

Zalijte komadiće biljke sa suncokretovim ili hladno-cijeđenim maslinovim, prirodnim uljem. Možete koristiti i prirodno bučino ulje. Zatvorite (poklopite) staklenku i stavite je na sunčano i toplo mjesto. Omjer ulja i dijelova biljke neka bude 1:1 (dakle 1 čaša ulja – na jednu čašu cvjetova nevena).

Pustite staklenku da stoji na suncu 4 do 5 sedmica, s tim da je povremeno promućkate.
Nakon tog perioda, ulje iz staklenke procijedite kroz sterilnu gazu u čistu bocu u kojoj će te čuvati ljekovito ulje. Ulje dalje čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: camelliasteahouse.com / narodnilijek.com

Author: Zdravlje