ZNATE LI ŠTA SU OČNE MUŠICE? Ako pred očima ponekad vidite SVJETLUCAVE TAČKICE I MANTA VAM SE – evo šta to znači

6150c339-ba2c-4ae8-b85c-7b700a0a0a64-558661-shutterstock-1523640998-f-690x480-1-640x445.jpgMce_.pdx-NS0Gt7.jpg.pagespeed.ce_.pdx-NS0Gt7.jpg

ZNATE LI ŠTA SU OČNE MUŠICE? Ako pred očima ponekad vidite SVJETLUCAVE TAČKICE I MANTA VAM SE – evo šta to znači

Ako ste ikada pomislili da imate male, plutajuće crviće u oku, nemojte se plašiti, to vidi čak 70% ljudi. Oni se nazivaju “Muscae Volitantes” iliti očne mušice, ali one nemaju veze sa insektima. Nemaju veze čak ni sa prljavštinom ili prašinom. One su sićušni predmeti koji bacaju sjenku na mrežnjaču, svjetlo tkivo u pozadini naših očiju.

Ovi plutajući objekti mogu poticati od grudvica tkiva, krvnih zrnaca ili delića proteina. Nalaze se u gelu koji ispunjava prostor između sočiva i očne mrežnjače. Njih ne vidimo stalno. Vidljivi su kada se približe mrežnjači dok gledamo u nešto svjetlo, na primjer u Sunce ili u monitor računara. Kada gledate u snijeg ili sunčano nebo, ovi plutajući objekti mogu se pojavljivati i nestajati sa vašim pokretima očiju.

Postoji fenomen sličan ovom, ali nisu povezani. Možda ste nekada viđali ova malena svjetla kada ste gledali u nešto jako svjetlo. Entoptički fenomen plavog polja je sasvim suprotno od viđanja ovih plutajućih objekata. Ne vidite senke, već prozorčiće koji puštaju tračke svetlosti do vaše mrežnjače. Njih prouzrokuju bijela krvna zrnca koja prolaze kroz kapilare na površini mrežnjače. Ta zrnca su toliko velika da napuštaju prostor koji prati vašu mrežnjaču i pokreću se očnim pulsom. Ponekada će vam se učiniti da tamni rep prati svjetleće tačke. Ovo su blokirana crvena krvna zrnca od strane velikih bijelih krvnih zrnca. Uglavnom su plivači samo smetnja i naviknemo se na njim. Međutim, kako starimo, oni mogu jako ometati naš vid, te zahtjevaju operaciju. Ova procedura podrazumjeva uklanjanje staklastog tijela i njegovu zamjenu fiziološkim rastvorom (novi.ba)

Author: Zdravlje