Uz ovaj recept WC šolja će izgledati kao da ste ugradili novu: 2 sastojka skidaju kamenac i hrđu kao šale

Za ove sastojke trebat će vam zaštitne rukavice, ali sve će biti gotovo za samo 10-ak minuta. Vaša šolja će izgledati kao da ste ugradili novu. Ova mješavina uz kamenac čisti i rđu

Isprobali ste sva sredstva za pranje WC šolje i niste pretjerano zadovoljni, jer se još uvek sve svodi na mukotrpno ribanje?

Tome možete stati na kraj, i to uz pomoć hidrogen peroksida i amonijaka koje možete kupiti u apoteci.Vodonik peroksid poznat je kao sredstvo za liječenje posjekotina i rana, ali može biti i odlično sredstvo za čišćenje, jer zbog svojih anti-gljivičnih i antibakterijskih svojstava uništava, bakterije, buđu i loše mirise. Može se koristiti za čišćenje posuđa, tepiha i pločica; izbjeljivanje kućnog tekstila i posteljine i uklanjanje kamenca iz lavaboa, kade te WC školjke.

Amonijak je jak čistač za domaćinstvo jer jer uklanja masnoću i ulje razgradnjom staničnih proteina. Sadrže ga brojna sredstva za čišćenje, a kako kućne hemikalije nisu jeftine i brzo se troše, kombinovanjem ova dva sredstva možete napraviti vlastito, još efikasnije i povoljnije.

Sastojci:

100 ml amonijaka (10%)
100 ml hidrogen peroksida (3%)

Uzmite plastičnu bocu s raspršivačem ili staklenu posudu, isperite je tekućom vodom i obrišite suhim papirnatim ubrusom ili peškirom. Prije nalijevanja amonijaka  u bocu stavite gumene rukavice, masku i, po mogućnosti, zaštitne naočare. Dodajte vodonik peroksid u amonijak u tankom mlazu. Sve pomiješajte laganim i pažljivim protresanjem boce.

Nanesite smjesu na hrđu i kamenac (ili je nanesite na čistu suvu krpu i stavite je na hrđu) i ostavite tako 10-15 minuta. Sve temeljno operite vodom. Dobra ventilacija i maska ​​su obavezni, piše Bright Side.

novi.ba

Author: Zdravlje