Ulje od ove biljke liječi sinuse a evo kako: Ne stavlja se u nos niti se jede morate ga koristiti na ovaj način

Možete ga koristiti i za masažu cijelog tijela!Maslačak je izuzetno ljekovita biljka u narodnoj medicini, a njeni listovi su odlični za detoksikaciju. Cvjetovi se koriste za pripremu meda i puni su antioksidanata. Posebno je ljekovit i koreijn koji pozitivno utiče na imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i preporučuje se za zdravlje jetre

Ulje međutim nije namijenjeno za jelo, ali je odlično za spoljašnju upotrebu u slučaju bolova, ukočenog vrata, sinusne glavobllje, otečenih i bolnih dojki. Maže se na otečene i bolne gru,di i u slučaju bilo kojeg bola. Može se koristiti za masažu cijelog tijela, a kako bi poslužilo za relaksaciju dodaje se malo lavande.

Sastojci:

Cvjetovi maslačka
Hladno cijeđeno ulje po izboru (maslinovo, ulje avokada, ulje od semeni grožđa, bademovo, kokosovo)Priprema: Naberite cvjetove maslačka, ali potpuno otklonite zeleni dio (dršku i listiće ispod cveta). Operite cvijetove, pa ostavite na ubrus da se osuše. Kada su suvi, napunite polovinu male tegle cvjetovima, pa zatim sipajte prkeo njih ulje, tako da potpuno prekrije cvjetove. Zatvorite teglu gazom koju možete pričvrstiti gumicom za tegle. Ostavite teglu na prozorskoj dasci (na sunčanoj strani doma) da odstoji oko dvije sedmice. Procijedite ulje, sipajte u sterilnu bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. U video prilogu ispod pogledajte detaljan postupak pripreme ulja od maslačka!

Author: Zdravlje