U našoj narodnoj medicini sok od kupusa je lek kome nema ravnog…

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa je lek kome nema ravnog!
Gotovo da ne postoji bolest ili stanje kod koga neće biti od pomoći!

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lek, on dokazano pomaže kod žgaravice. Biljka vodi poreklo sa zapadne obale Sredozemnog mora, kao i obala atlanskog okeana. Gaji se više od 4000 godina, u drevnom Egiptu su mu pripisivali božansku snagu i moć.

Stari Grci i Rimljani su već u ono vreme poznavali blagotvorna dejstva kiselog kupusa. Koristili su ga za lečenje čireva želuca, pa čak i u tretmanima kuge. Mornari su ga u 16-om veku upotrebljavali za prevenciju nastanka skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka C vitamina).

Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo. Naučite kako se pravi sok od kupusa i za šta sve je lekovit i koristan.

ŠTA SVE SADRŽI SOK OD KUPUSA

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom (provitamin A). Njegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina. Zatim antioksidanse holin, beta-karotin, indol, sulforafan, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.

Ima puno mineralnih materija i to kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, zatim gvožđe, mangan, hlor, jod, kao i magnezijum i natrijum. Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda.

Crveni kupus je bogatiji lekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.

Kiseo je takođe vrlo hranljiv i blagotvorno deluje na naše telo. Prilikom spravljanja jela sa njim obratite pažnju kako spremate jelo. Što se više kuva, gube se korisne materije, vitamini i minerali. Zbog toga izbegavajte njegovu prekomernu termičku obradu. Najbolje je konzumirati ga presnog, primera radi u salatama ili pravite sok od kupusa.

ZAŠTO JE BOLJI KISELI NEGO SIROV?

Kiseli kupus ima mnogo vrednih sastojaka koja imaju lekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol. Ona su već davno poznata u narodnoj medicini.

Zahvaljujući aktivnosti bakterija mlečne kiseline, sadržaj vitamina C je veći u odnosu na sirov. Ujedno sadrži i folnu kiselinu i vitamin B9, koji potpomažu bolju apsorpciju C vitamina u organizmu.

Već 200g kiselog povrća pokriva dnevne potrebe našeg organizma. Bogat je i K vitaminom, samo u 100g ima čak i duplo preporučene dnevne količine.

Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.

Za vreme fermentacije tokom kišeljenja, nastaje velika količina holina (član B kompleksa). On igra važnu ulogu u metabolizmu masti u našem organizmu, te tako snižava količinu masnoće u krvotoku.

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako je bogat fitohemikalijama (bioaktivna jedinjenja koja se mogu naći u biljkama). One imaju protivtumorsko dejstvo, antibiotski efekat i sadrže za život veoma važne enzime.

KUPUS KAO LEK ZA MNOGE BOLESTI

Sok od kupusa kao lek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Za dijabetičare je svakako preporučljivo konzumirati ga. Nakon njegovog unošenja u organizam, vrlo brzo se stabilizuju vrednosti u normalan opseg.

Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Poslednja istraživanja su dokazala da sumporna aminokiselina koja se nalazi u njemu, smanjuje povišen LDL.

Takođe je izvor enzima koji imaju u našem organizmu sličnu ulogu kao enzimi pankreasa. Tako je on pogodan i kod onih u čijem slučaju je smanjena funkcija ovog organa. Uz to rasterećuje rad jetre i pojačava vaš imunitet.

Pomaže oboleleloj jetri

I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, ciroza ili rak, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u lečenju pomenutih oboljenja.

Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema. Zatim, sadrži još i acetilholin koji pomaže u prenosu nadražaja i smiruje vegetativni nervni sistem. Davno je poznata terapija protiv depresije ovim čarobnim napitkom, u trajanju tri meseca.

Prevencija kod karcinoma

Jeste li znali da kiseli kupus i njegov rasol lekovitost pokazuje i protiv kancera. Efikasan je u prevenciji nastanka raka jetre, pluća, debelog creva kao i karcinoma dojke. Materije koje sprečavaju umnožavanje tumorskih ćelija nastaju tokom samog procesa kišeljenja. To su takozvani izotiocijanati, supstance koje imaju jako antikancerogeno dejstvo.

Oboleli koji su konzumirali ovaj dragoceni napitak, smanjili su vreme lečenja za trećinu. Sok od kupusa kao lek ponajviše je doprineo bržem oporavku pacijentima sa rakom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

POMOĆ KOD TEGOBA SA ORGANIMA ZA VARENJE

Najbolje rezultate ovaj napitak daje kod lečenja bolesti organa za varenje, čireva i slično. Sok od slatkog kupusa kao lek je dobar kod gastritisa. Pije se po pola čaše, 30 minuta pre obroka, tri puta na dan. Ako ga redovno koristite simptomi žgaravice se vremenom ublažavaju.

Sok od kupusa za želudac je dobar jer sadrži sulforafan koji stabilizuje pH vrednost želudačne kiseline. Velika je pomoć kod čira, a ujedno je i prirodni lek za helikobakter koju ubija.

Zbog visokog sadržaja vlakana doprinosi čišćenju zidova creva. Vlakna se zapravo ne apsorbuju, jer je ćelijski zid biljnih ćelija sačinjen od celuloze, koju mi ljudi ne možemo svariti. Ona u našim crevima zapravo funkcionišu kao četka i čiste ih. Pomažu u čišćenju svih štetnih materija kojima nije tu mesto.

Sok od kupusa naročito dobro iskazuje svoje dejstvo u debelom crevu.

Zahvaljujući tome, naše varenje će biti bolje, a stolica će biti uredna.

Sveža glavica kupusa sadrži mlečnu kiselinu, a u procesu kišeljenja dolazi do njenog dodatnog nastanka iz prisutnih šećera. Mlečna kiselina pomaže varenje neposredno u želucu, tako što reguliše stvaranje hlorovodonične kiseline u njemu. Ona zajedno sa B vitaminima pomaže i u regeneraciji sluzokože creva.

Rasol ima brojne koristi po zdravlje

Rasol od kupusa kao lek se pokazao dobar naročito za crevnu floru. Sadrži probiotske bakterije koje sprečavaju namnožavanje štetnih bakterija. Stoga ga slobodno možete koristiti za uspostavljanje balansa crevne flore, u slučaju stresa, nakon zaraza ili zbog upotrebe antibiotika.

Konzumacijom 1dl svežeg rasola, dnevno 3-4 puta može biti dobra pomoć prilikom lečenja upaljenog debelog creva.

KAKO SE PRAVI SOK OD KUPUSA U SOKOVNIKU

Ako ste se pitali kako napraviti sok od kupusa u sokovniku, na pravom ste mestu. Priprema se od zelenog ili crvenog kupusa, po vašem izboru.

Potrebno je glavicu dobro oprati i iseći na komade, a zatim ubaciti u sokovnik. Ceđenje se vrši kao i kod bilo kog drugog voća ili povrća.

Pije se bez dodatka bilo kakvih zaslađivača. Možete dodati još neko povrće radi raznovrsnosti ukusa, po želji. Međutim, ako ga želite koristiti u terapijske svrhe, onda je potrebno konzumirati čisto bez dodavanja drugih namirnica.

Recept za pravljenje rasola

Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove prepreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.

Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege a ni želudac, kao ni ostale organe.

Znate li kako napraviti sok od kupusa bez sokovnika? Ni ovo nije komplikovan proces.

Jednostavno ga nakon pranja ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon ceđenja. Nekoliko puta pomešajte i procedite kroz cediljku. Tokom ceđenja kašikom lagano pritiskajte smešu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.

OBLOGE OD KUPUSA ZA ŠTA SU SVE DOBRE

Obloge od kupusa, mogu biti vrlo korisne za naše zdravlje. Naročito pogoduju kod otoka na nogama i rukama, nastalih usled upala, povreda, otečenih vena ili opekotina.

List kupusa kao lek deluje i kod povrede ili otoka kolena

Potrebno je sveže listove oprati, otkloniti tvrde delove i obaviti njima povređeno mesto. Zatim pričvrstiti zavojem ili nekom krpom, možete tako ostaviti i preko noći.

Ove obloge su umirujuće sredstvo jer ublažavaju bol i otok. Imaju antibakterijsko i protivupalno dejstvo zahvaljujući glikozidima koje sadrži.

Izuzetna pomoć dojiljama

Zbog antiupalnog i antibakterijskog dejstva, odličan su lek u slučaju upale dojki (mastitis). To se često dešava tokom dojenja, jer dolazi do zapušavanja mlečnih kanala i do pojave bakterijske infekcije, otoka i bola.

Potrebno je veće listove dobro oprati, otkloniti tvrde delove sa listova , izgnječiti ih rukama te staviti na grudi.

Ovakve obloge efikasne su i kod sličnih tegoba za vreme PMS-a.

Dobar je za čireve na koži

List se na kratko ubaci u ključalu vodu, a zatim prohladi. Stavlja se na mesto gde je čir i učvršćuje se gazom. On ubrzava sazrevanje čira i postepeno izvlači gnoj iz njega, a ujedno i pospešuje zarastanje rane. Potrebno je stavljati obloge dva puta dnevno dok čir ne prođe.

OBLOGE ZA UPORAN KAŠALJ I BRONHITIS

Kod respiratornih tegoba uz prirodni sok od kupusa, obloge i te kako pomažu.

Prvo se list stavi u vrelu vodu dok malo ne omekša. Zatim se jedna strana premaže medom i tom stranom okrenutom ka telu postavi na grudni koš. Potom je potrebno to mesto pokriti najlonom i umotati peškirom.

Ako je bronhitis u začetku, vrlo brzo ćete videti rezultate. Tretman se koristi uveče pred spavanje, 5-7 dana. A pomaže i kod upale pluća.

Leči i štitnjaču

Ako trebate poboljšati rad štitne žlezde i tu vam obloge sa ovim čudnovatim povrćem mogu pomoći.

Stavite list na vrat pre spavanja, obmotajte šalom i ostavite preko noći. Redovnim ovakvim tretmanom, kroz par dana osetićete boljitak.

Sa njim možete ukloniti temperaturu i glavobolju. Delotvoran je i kod migrene.

Stavite list kupusa na slepoočnice i zavijte glavu peškirom

Ove obloge čine čuda i u slučaju ujeda stršljena, pčela, osa i sličnih insekata. Jer one izvlače bol i žarište sa mesta otoka nastalog nakon uboda. Kroz pola sata ćete videti učinak.

Author: Zdravlje