TRAVAR MOMČILO OTKRIO NAJBOLJI NARODNI PREPARAT PROTIV OSTEOPOROZE: Sladak i bogat KALCIJUMOM, a uzima se 2 puta dnevno

Travar Momčilo Antonijević govorio je o medu i sjemenkama i drugim korisnim biljkama koje mogu da pomognu u borbi protiv osteoporoze.

Artritis, osteoporoza, hipertenzija, uvećanje prostate, povišeni nivoi šećera i holesterola su česti u starijim godinama. U borbi sa ovim tegobama, može da pomogne i ljekovite biljke.

Četvrtina žena starijih od 65 godina ima osteoporozu.

“Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izuzetno krhke, sklone pucanju, tako da je potrebno uneti veće količine kalcijuma koji naš organizam može da iskoristi na pravi način”, rekao je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Dodao je da u borbi protiv osteoporoze treba unositi i neke druge mikroelemente u čemu neke biljke mogu da pomognu, prvenstveno kod prevencije. Preporučuje prirodni preparat bogat kalcijumom – med sa sjemenkama. Koriste se sjemenke susama, laneno sjeme, sjemenke bundeve i sirovog suncokreta.

Recept od meda i sjemenki

Po dvije kašike mljevenih sjemenki stavlja se na 200 grama meda.

“Uvijek je bolje praviti manje količine i koristiti svež preparat jer sjemenke mogu da užegnu i med ovde ima ulogu svojevrsnog konzervansa”, objasnio je Antonijević u rubrici Moć bilja na RTS.

Mlevene semenke se pomešaju sa medom i smjesa se uzima dva puta dnevno po jedna supena kašika.

“Preporučuje se svim ženama poslije 60. godine, a onima koje imaju predispozicije za osteoporozu, ovaj med svakako treba da bude nešto čime će da počnu i završe dan”, dodao je.

U slučaju da osoba ima dijabetes, umjesto meda može se koristiti jogurt, ali je tada važno preparat obavezno čuvati u frižideru.

Rastavić, maslačak, peršun, su biljke koje mogu da budu dobri saveznici (u vidu čajeva) protiv osteoporoze, kao izvori mikroelemenata, pa se savetuje i njihovo korišćenje.

Kao biljku koja je takođe jako korisna za starije osobe, Antonijević izdvaja i veroniku od koje se pravi ljekoviti čaj koji pomaže kod svraba kože. Takođe, čisti krvne sudove ali i mokraćne kanale, i pomaže kod benignog uvećanja prostate, navodi narodni travar.

Čaj od veronike se priprema tako što se jedna šolja provrele vode prelije preko supene kašike veronike. Kada odstoji pola sata, procijedi se, a pije se dvije do tri šolje tokom dana.

(MONDO/RTS)

Author: Zdravlje