ŠPORET ĆE GODINAMA IZGLEDATI KAO NOV: Najbolji trik za čišćenje ravne ploče, zablistaće kao nikada prije

 

Čišćenje keramičke ploče mnogima deluje kao mnogo lakši posao u odnosu na klasične ringle, ali i održavanje ravne ploče mnogim domaćicama zadaje glavobolju, naročito ako jelo kojim slučajem iskipi, piše Stvarukusa.rs. Umjesto kupovine skupih hemikalija i sredstava za čišćenje probajte sa prirodnim sredstvima.

Koristite isključivo mekane krpe i sunđe, a žice i sprave za struganje bi trebalo izbjegavati. Ova prirodna sredstva za čišćenje prave se vrlo jednostavno, a sastojke već imate u svom domaćinstvu.

1. So i soda bikarbona

U posudi pomešajte kašiku soli sa kašikom sode bikarbone. Dobro izmiješajte, pa dodajte kašiku vode i miješajte dok ne dobijete pastu. Dobijenu smesu nanesite na sunđer i njom očistite ploču. Mlakom vodom i čistom krpom pređite preko ploče, a ona će zasijati kao nova.

2. Limun i soda bikarbona

Limun se pokazao kao moćna namirnica u borbi protiv masnoće, a soda bikarbona je neizostavan sastojak kada je čišćenje u pitanju. Šaku sode bikarbone pospite po ploči ili po ringlama, a zatim istrljajte šporet kriškom limuna. Soda bikarbona će pomoći da skinete masne fleke, a neće izgrebati površinu. Kada ukonite fleke, vlažnom krpom prebrišite šporet da biste uklonili ostatke sode bikarbone i limuna.

3. Alkoholno sirće
Pomiješajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mješavina odlična je za čišćenje ploče na šporetu i rerne, a možete je svakodnevno koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata.
4. Pasta za zube
Zaprljanu ravnu ploču šporeta, verovali ili ne, lako će očistiti obična pasta za zube. Na tufer, vatu, ili maramicu nanijeti pastu, lagano utrljajte na površinu ploče i na kraju prebrišite mokrom krpom. Izuzetno je efikasna za skidanje zakorjelih fleka od iskipelog mleka, ali za uklanjaje mrlja od ulja nastale prilikom prženja.

novi.ba

Author: Zdravlje