SOK OD PARADAJZA: Štiti od tromboze, a jača krv i srce

SOK OD PARADAJZA: Štiti od tromboze, a jača krv i srce – Sve za zdravlje

Ova zdrava i ukusna namirnica bogata je vitaminima CK, kao i mineralnim solima. Osim što ga volimo u skoro svakoj salati, a često dodajemo i raznim jelima, paradajz je veoma zdravo povrće, a prirodni je lijek za razne tegobe.

Pored toga, sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina. Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, određenih bolesti srca i poboljšava cjelokupno stanje organizma.

Neke od zdravstvenih prednosti soka od paradajza vam donosimo ispod:

  • reguliše metabolizam
  • jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma
  • snižava krvni pritisak (ako ga ne posolite)
  • popravlja krvnu sliku
  • reguliše varenje
  • pozitivno djeluje u borbi protiv bolesti jetre
  • čuva pankreas i pomaže kod reume

Naučna istraživanja su pokazala i da sok od paradajza sprečava trombozu. Pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je povećan rizik od nastanka tromba. Kako je ova pojava najčešći uzročnik srčanog i moždanog udara, preporučuje im se konzumiranje soka od paradajza, s tim što je potrebno istovremeno smanjiti unos natrijuma.

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebalo da konzumiraju sok od paradajza, kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Preporuka za uzimanje soka je 2 dl svježe pripremljenog napitka svakog dana.

Kako se priprema domaći sok od paradajza:

Staromodni način izrade soka od paradajza je iznimno lagan i nema potrebe za sokovnikom. U pitanju je jednostavan proces pomoću kojeg ćete dobiti staklenke savršeno očuvanog soka.

Potrebno je dobro oprati paradajz, a zatim ukloniti jezgru, korijen peteljke i sva oštećena mjesta na paradajzu. Nakon toga ga treba izrezati na četvrtine i staviti u lonac. Uključite plamen i pirjajte 30 minuta, ili dok paradajz potpuno ne omekani.

Protisnite ga kroz mlin za hranu, sito ili pasirku kako biste potpuno odvojili sok od komadića paradajza. Vratite sok na štednjak i dodajte sve začine koje ste izabrali i koji odgovaraju vašem ukusu.

Dovedite sok do vrenja kako biste povezali arome unutar soka i dali im iznimnu notu.

Napravite i vi ovaj ukusan, a prije svega zdrav napitak.

Preuzeto sa:svezazdravlje

Author: Zdravlje