SADITE LI DRAGOLJUB? Prirodni je antiseptik, laksativ i antibiotik!

Pored toga što umiruje unutrašnje infekcije i brine se za zdravlje urinarnog trakta i mjehura, biljka dragoljub se često dodaje salatama, dajući im poseban okus. Moda nije rezervirana samo za odjeću. I kod ljubitelja biljaka postoje biljke koje su, ovisno o sezoni, popularne ili manje popularne. Osim ruža koje su, kao i dijamanti, uvijek popularne, ostale biljke s vremena na vrijeme dolaze u modu.

Jedna od retro biljaka koje su opet postale in je dragoljub ili potočarka (Tropaeolum majus L.). Sve do nedavno bilo ga je moguće pronaći samo u vrtovima naših baka, ali zahvaljujući njegovim prekrasnim cvjetovima, neobičnim listovima, te ljekovitim svojstvima, sada ga možemo pronaći i u vrtnim centrima, a ove godine je bio dostupan i na Floraartu.

Dragoljub potječe iz Južne Amerike – Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Perua, gdje se dugo koristio kao ljekovita biljka za liječenje rana. Tamošnji bi ga stanovnici stavljali na rane i na taj način sprječavali infekcije. Dragoljub slovi kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a koristi se tinktura od biljke i svježe iscijeđeni sok. Zbog baktericidnih svojstava upotrebljavali su ga i za unutrašnje infekcije, posebno one vezane za urinarni trakt i mjehur. Svi dijelovi biljke djeluju antibiotski i povećavaju otpornost organizma na razne bolesti – glikozid u biljci reagira s vodom i proizvodi antibiotik.

Također, dragoljub djeluje i antifungicidno, antiseptički, antibakterijski, kao diuretik ili laksativ. Osim ljekovitih karakteristika, dragoljub je i jestiva biljka, te se vrlo često koristi u kulinarstvu. Listovi imaju gorak okus, te su odlični kao dodatak salatama. Najbolje je brati mlade listove koji bi se trebali koristiti u umjerenim količinama. Cvjetovi su blagog okusa i idealni su jestivi ukrasi. Travanj i svibanj su mjeseci kada bi ga trebalo posaditi u vrtovima na dobro osunčano mjesto, bez previše vode, a prekrasnim cvjetovima će vas oduševljavati od srpnja pa sve do listopada. Zasadite i vi ovaj cvijet, divan je!

Izvor: Biologija.com.hr

Author: Zdravlje