NAJMOĆNIJI ASPIRIN IZ PRIRODE: Ova biljka ima antivirusne efekte, evo kako je smijete koristiti

Ova biljka ima jak antiseptični efekt.

Ova biljka ima jak antiseptični efekt.

Zbog toga se stalno koristi kod upalnih procesa respiratornog trakta i bolesti digestivnog sistema. Eterična ulja matičnjaka imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, pružaju bakteriostatičke i antivirusne efekte.

Sadrži mineralne soli i rijetke kiseline, koje imaju snažno ljekovito djelovanje. Budući da u njegovom listu postoje aktivne supstance, koje imaju ne samo analgetičko i protivupalno dejstvo, već i antispazmodično, oni imaju izuzetno pozitivan efekat na cjelokupan organizam.

Istraživanja su pokazala da ruzmarinska kiselina koju matičnjak sadrži ima antiupalno dejstvo kada se matičnjak koristi u vidu ekstrakta. Kad je u pitanju čaj od matičnjaka, nije dokazano da ima antiupalna svojstva, iako se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka vekovima koristi u ove svrhe.

U istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks.

 

Takođe, u istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks. Razlog tome su kofeinska kiselina, tanini i trimerski derivati. Antibakterijska i antigljivična svojstva matičnjak ima zahvaljujući koncentraciji citrala i citronelala u ovoj biljci.

Ova biljka posjeduje snažna antimikrobna i antivirusna svojstva, a čaj od ove biljke toliko je blag da ga i djeca mogu piti.

Eterično ulje ove biljke je jako cijenjeno, a djelotvorno je kao i sama biljka.

Matičnjak se može konzumirati i kao čaj. Preporučuje se da kašičicu osušene biljke prelijete sa 2dl vode.

Eterično ulje, čajevi, tinkture, smjese, začini – samo su neki od načina na koji možete koristiti ovu biljku.

 

novi.ba

Author: Zdravlje