MASLINE SU NAJAČI PRIRODNI LIJEK: EVO ŠTA SVE LIJEČE I I ZBOG ČEGA BI IH TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

Foto: pixabay.com

Masline su neobično voće zbog visokog sadržaja masti. Njihova najzastupljenija masnoća je oleinska kiselina, koja može imati nekoliko zdravstvenih blagodati. Sadrže i 4-6% ugljikohidrata, od kojih se većina sastoji od vlakana.

Zdravstvene dobrobiti maslina

Masline su glavna sastojka mediteranske prehrane. Povezane su s mnogim zdravstvenim prednostima, posebno za zdravlje srca i prevenciju raka.

Foto: pixabay.com

Antioksidativna svojstva

Dokazano je da prehrambeni antioksidanti smanjuju rizik od hroničnih bolesti, poput bolesti srca i raka . Masline su bogate antioksidansima, a zdravstvene koristi kreću se od borbe protiv upala do smanjenja rasta mikroorganizama. Jedno istraživanje je pokazalo da je jedenje kašastih ostataka maslina značajno povećalo nivo glutationa, jednog od najmoćnijih antioksidanata u vašem tijelu.

Poboljšano zdravlje srca

Visok holesterol u krvi i krvni pritisak su faktori rizika za srčane bolesti. Oleinska kiselina, glavna masna kiselina u maslinama, povezana je s poboljšanim zdravljem srca . Može regulisati nivo holesterola i zaštititi LDL (loši) holesterol od oksidacije.

Foto: pixabay.com

Poboljšano zdravlje kostiju

Osteoporozu karakterizira smanjena koštana masa i kvalitet kostiju. To može povećati rizik od prijeloma. Stope osteoporoze niže su u mediteranskim zemljama nego u ostatku Evrope, što dovodi do nagađanja da bi masline mogle zaštititi od ovog stanja.

U studijuamka se pokazalo da neka biljna jedinjenja koja se nalaze u maslinama i maslinovom ulju pomažu u sprečavanju gubitka kostiju.

Foto: pixabay.com

Prevencija raka

Masline i maslinovo ulje obično se konzumiraju u mediteranskoj regiji, gdje su stope raka i drugih hroničnih bolesti niže nego u drugim zapadnim zemljama. Stoga je moguće da masline mogu smanjiti rizik od raka.

To je dijelom moguće zbog visokog sadržaja antioksidansa i oleinske kiseline. Studije otkrivaju da ovi spojevi remete životni ciklus ćelija raka u dojkama, debelom crijevu i želucu.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. NE prreuzimamo  odgovornost za ove informacije.

Izvor:healthline.com

Author: Zdravlje