LIST VINOVE LOZE – NAJJAČI PRIRODNI LIJEK KOJI VAM MOŽE PREPORODITI ORGANIZAM.

Foto: pixabay.com

Listovi grožđa , korijenje, sjemenke i vinova loza stoljećima se koriste za svoje zdravstvene beneficije. U nekim zemljama lišće grožđa obično se kuha na pari i puni rižom, mlevenim mesom, povrćem i začinskim biljem.

Na Bliskom Istoku, zemlje koje okružuju Sredozemno more, Aziju i Afriku, lišće grožđa koristilo se kao protuupalno sredstvo zbog visokog sadržaja antioksidansa, za poboljšanje cirkulacije krvi, podržavanje gubitka težine poboljšanjem metabolizma, za ublažavanje bolova u stomaku smanjiti refluks kiseline, ublažiti glavobolju, ukloniti zadržavanje vode, detoksicirati jetru, smanjiti povišeni krvni pritisak i još mnogo toga.

Čaj od listova grožđa

Listovi koji se popularno koriste za pripremu čaja bogati su vitaminima A, C, riboflavinom, niacinom, folatima, pantotenskom kiselinom i tiaminom.

Čaj od lišća grožđa , poznat po slasnom slatkom ukusu, obično se koristi za liječenje bolova u trbuhu, proljeva i drozda. Listovi grožđa sadrže stilbene sintazu koja je enzim koji pomaže u stvaranju resveratrola u tijelu.

Listovi grožđa izvrsni su za kožu jer sadrže puno vitamina E , polifenola poput zelenog čaja i drugih prirodnih sastojaka koji imaju starosne linije i suhu kožu.

Od zdrobljenog lišća grožđa može se napraviti pasta, dodajući malo grožđanog soka i meda koji se zatim namažu po koži i ostavljaju oko 20 do 30 minuta; definitivno će poboljšati kvalitetu vaše kože.

Čaj od lišća grožđa sadrži puno antioksidansa koji vežu slobodne radikale pomažući usporiti taj proces starenja, a također sprečavaju bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti. Listovi grožđa su vrlo niskokalorični jer ne sadrže masnoće i gotovo nemaju probavljive ugljikohidrate ili šećer.

Pregršt listova grožđa ima manje od 30 kalorija, što je vjerojatno manje energije nego što je potrebno da biste ih žvakali, gutali i probavljali, što njegov čaj čini dobrim izborom za mršavljenje.

Kalcijum u čaju važan je za jake kosti i normalan tonus mišića, dok je vitamin A moćan antioksidans koji potiče dobar vid, posebno noću. Čaj se konzumira već godinama zbog brojnih blagodati koje nudi.

Nutritivne informacije

Za one koji paze na težinu, listovi grožđa imaju vrlo malo kalorija – oko 14 kalorija na svakih pet listova. Za opće zdravlje i dobrobit, lišće grožđa dobar je izvor hranjivih sastojaka, uključujući vitamine C, E, A, K i B6, plus niacin, gvožđe, vlakna, riboflavin, folate, kalcijum, magnezijum, bakar i mangan. Jedna porcija zdrava za srce ili jedna šalica listova grožđa nema masti ili holesterola, a sadrži vrlo malo natrijuma i šećera.

Protuupalna svojstva

Listovi grožđa su blago protuupalni na osnovu sistema ocjenjivanja koji procjenjuje upalni potencijal hrane i kombinacija hrane. Kronična upala može uzrokovati određene bolesti i bolesti, poput bolesti srca, mnogih vrsta karcinoma i Alzheimerove bolesti.

Ostale bolesti koje su posljedica upale uključuju artritis i mnoge gastrointestinalne bolesti, poput Crohnove bolesti. Iako životni stil i genetika doprinose hroničnim upalama, održavanje zdrave prehrane s niskim upalom hrane najbolja je strategija za njezino suzbijanje i smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Nisko glikemijsko opterećenje

Jedna porcija lišća grožđa puna je hranjivih sastojaka i ima malo glikemijskog opterećenja, a praćenje nečijeg glikemijskog opterećenja važno je, posebno za dijabetičare, jer mjeri učinak hrane na razinu šećera u krvi. Dnevni cilj ukupnog glikemijskog opterećenja za prosječnu, zdravu odraslu osobu je 100 ili manje, što grožđe ostavlja zdrav izbor. Pojedinci sa dijabetesom ili metaboličkim sindromom trebali bi težiti manjem broju.

Kronična venska insuficijencija

Prema studiji iz 2010. godine koju je proveo Odjel za dermatologiju Sveučilišta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz lišća vinove loze smanjuju edem kod pacijenata s kroničnom venskom insuficijencijom. Ovo je stanje koje karakteriziraju vene koje imaju problema s povratom krvi u nogama natrag u srce. Kada se krv ne može vratiti u srce, noge mogu nateći, što uzrokuje edeme. Smanjenje edema ne samo da će pojedinca učiniti ugodnijim smanjenjem otoka, već će i manje opteretiti vaskularni sistem.

Ostala upotreba

Listovi grožđa koriste se stoljećima i još uvijek se koriste u biljnim primjenama, posebno u listovima crvenog grožđa. Ostale upotrebe lišća grožđa uključuju liječenje proljeva, jakih menstrualnih krvarenja, krvarenja iz maternice, afti i viška vaginalnog iscjetka. Indijanci su od lišća grožđa napravili čaj protiv dijareje, hepatitisa, bolova u stomaku i drozda. Uvenuli listovi grožđa koristili su za bolne dojke, reumu, glavobolju i groznicu. Iako se lišće grožđa u prošlosti koristilo za širok spektar stanja, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila istinska efikasnost.

* Podaci na ovoj web stranici o strukturi i funkcionalnoj upotrebi listova grožđa temelje se na povijesnoj upotrebi i ličnom iskustvu. FDA nije procijenila. Ovaj proizvod nije namijenjen dijagnozi, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti. Listovi grožđa vam mogu pomoći da spriječite određena zdravstvena stanja.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

IZVOR:PALIRRIA.COM

 

Author: Zdravlje