LIMUN JE NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO GA MORAMO POD HITNO UVRSTIT U ISHRANU.

 

Limun sadrži puno vitamina C, vlakana i raznih korisnih biljnih spojeva. Ove hranjive tvari odgovorne su za nekoliko zdravstvenih blagodati. U stvari, limun može podržati zdravlje srca, kontrolu težine i probavno zdravlje. Evo 5 zdravstvenih prednosti limuna zasnovanih na dokazima.

Podržava zdravlje srca

Limun sadrži puno vitamina C, zdravog za srce, i nekoliko korisnih biljnih spojeva koji mogu smanjiti holesterol. Istraživanja pokazuju da jedenje voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Takođe je utvrđeno da biljna jedinjenja koja se nalaze u limunu – naime hesperidin i diosmin – snižavaju holesterol.

Foto: pixabay.com

Može spriječiti kamenje u bubrezima

Kamenje u bubrezima male su nakupine koje nastaju kada otpadni proizvodi kristaliziraju i nakupljaju se u bubrezima. Limunov sok može pomoći u prevenciji kamenaca u bubrezima. Međutim, potrebno je još istraživanja.

Štiti od anemije

Limun sadrži vitamin C i limunsku kiselinu, koji pomažu u apsorpciji ne-hem željeza iz biljaka. Ovo može spriječiti anemiju.

Smanjuje rizik od raka

U studijama na životinjama dokazano je da neke biljne hemikalije pronađene u limunu sprečavaju rak. Međutim, potrebne su ljudske studije.  Ali vjeruje se da ima efekat i na ljudima. S tim da se mora jos studija izvršiti kako bi se to utvrdilo.

Foto: pixabay.com

Poboljšava zdravlje probave

Topiva vlakna u limunu mogu pomoći u poboljšanju probavnog zdravlja. Međutim, trebate jesti kompletan limun, a ne samo piti sok.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

Author: Zdravlje