CRVENI KUPUS JE KRALJ ZDRAVLJA: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO BI GA TREBALI UVRSTITI U ISHRANU.

Photo by adolfo teran form PxHere

Ova sorta kupusa svoju ljubičasto-crvenkastu boju dobiva od flavonoidnog antocijanina i nivoa kiselosti tla na kojem se uzgaja. Kao i većina živopisnog povrća, izuzetno je hranjivo, ima malo masnoća i kalorija te ima brojne zdravstvene prednosti.

Zdravstvene dobrobiti

Poput ostalog krstastog povrća, i crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu. Istraživanje također sugerira da prehrana bogata krstastim povrćem poput crvenog kupusa može pomoći u zaštiti od nekih vrsta karcinoma.

Foto: pixabay.com

Crveni kupus također može pomoći kod gubitka kilograma, jer ima malo kalorija, visok je sadržaj vode i dobar je izvor dijetalnih vlakana i drugih hranjivih sastojaka kao što su antioksidanti . Ovi faktori pomažu vam da se osjećate sito bez konzumiranja previše kalorija, što crveni kupus čini zdravim dodatkom vašoj prehrani. Pored toga, crveni kupus može pružiti i druge zdravstvene beneficije poput:

Zdravlje kostiju

Crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke važne za zdravlje kostiju. Iako većina ljudi zna da su vitamin D i kalcij presudni za njihovo zdravlje kostiju, drugi hranjivi sastojci neophodni za vaše kosti su vitamin K i magnezijum.

Foto: pixabay.com

Zdravlje probavnog trakta

Crveni kupus sadrži puno vlakana, što olakšava probavu hrane i održava vaš probavni sistem zdravim. Visok sadržaj vlakana može zadržati hranu koja se kreće kroz vaš probavni sistem i smanjiti zatvor. Topiva vlakna u crvenom kupusu mogu pomoći korisnim bakterijama u vašim crijevima.

To može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže prebiotika u vašem probavnom sustavu, iako su potrebna dodatna istraživanja. Fermentirani crveni kupus također može pomoći u promicanju ravnoteže crijevnih mikroba i probiotika u vašem probavnom sustavu. Ovo vam može pomoći u jačanju crijeva.

Foto: pixabay.com

Zdravlje srca

Antocijani u crvenom kupusu mogu koristiti vašem srcu. Prehrana bogata antocijaninima, poput one koja se nalazi u crvenom kupusu, povezana je sa nižim krvnim pritiskom. Oni su takođe povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Prehrana

Kao i sve sorte kupusa, i crveni kupus je bogat vitaminom C , vitaminom K i niskokalorični je izvor dijetalnih vlakana. Crveni kupus je takođe bogat antioksidansima, posebno antocijaninima. Te hranjive sastojke u crvenom kupusu pomažu u održavanju zdravlja tijela i mogu smanjiti rizik od zdravstvenih stanja poput raka , osteoporoze i bolesti srca .

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

Author: Zdravlje