JABUKE SU KRALJICE ZDRAVLJA: SVAKOG JUTRA POJEDITE JEDNU NA PRAZAN STOMAK I BUDITE ZDRAVI!

abuka je hrskavo voće jarkih boja, jedno od najpopularnijih u Sjedinjenim Državama a i širi. Jabuka može biti slatka ili kisela, a okus joj može varirati ovisno o vrsti koju jedete.

Zdravstvene beneficije Jabuke

Jabuke mogu učiniti mnogo toga što se tiče vašeg zdravlja, zahvaljujući svojim biljnim hemikalijama zvanim flavonoidi. Takođe se sastoje i od pektina, vlakna koje se razgrađuje u crijevima. Flavonoidi i pektini se u velikim količinama nalaze u kori jabuke. Tako da jabuku nikada ne trebate jesti oguljene kore.

Vlakna mogu usporiti probavu pa se nakon jela osjećate sitije. Ovo vas može spriječiti da se prejedite. Jedenje hrane bogate vlaknima umanjuje efekte refluksa kiseline . Vlakna jabuke takođe mogu pomoći kod dijareje i zatvora .

Neke studije pokazuju da biljne hemikalije i vlakna kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca . Oni također mogu pomoći u snižavanju holesterola i možda će zaštititi DNK vaših ćelija od nečega što se naziva oksidativnim oštećenjem, što je jedna od glavnih stvari koja može dovesti do raka .

Istraživanja pokazuju da antioksidanti u jabukama mogu usporiti rast ćelija karcinoma. Oni također mogu zaštititi stanice u gušterači , što može smanjiti šanse za dijabetes tipa 2 .

Jabuke su takođe od velike pomoći za:

Srce, probleme sa astmom, zdravlje kostiju, gubitak težine, mozak, imunološki sistem, i zdravlje u crijevima.

Rizici

Iako jabuke imaju zdravstvene beneficije, ako ih jedete previše (kao i sve), može biti loše za vas. Previše voća može dovesti do debljanja .

Imajte na umu još nekoliko stvari:

Pesticidi.

Jabuke su jedno od voća koje ima visoke ostatke pesticida, jer je vjerovatnije da će bube i bolesti na njih utjecati. Uvijek je najbolje prati voće poput jabuka prije nego što ga pojedete.

Sjeme.

Mogli ste čuti i da je jedenje sjemenki jabuke ili jezgre loše za vas. Sjeme ima kemikalije koje se u vašem tijelu pretvaraju u cijanid, ali morali biste zdrobiti i pojesti mnogo sjemena da bi vam naštetili. U stvari, prosječna odrasla osoba morala bi pojesti najmanje 150 zgnječenih sjemenki zbog rizika od trovanja cijanidom.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

 

Author: Zdravlje