ČAJ OD LISTA KUPINE JE PRIJEKI LIJEK: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO GA TREBAMO ČEŠĆE KONZUMIRATI!

 

Čaj od listova kupine tradicionalno se koristi za upalu grla, upalu desni ili čir na ustima. Listovi su bogati vitaminom C i taninima i flavonoidima koji se mogu hidrolizirati. Adstringentne osobine tanina pomažu u tonificiranju sluznice. Iz tog razloga je također korisno za gastrointestinalne upale i proljev.

KAKO OBRATITI LIST KUPINE ZA ČAJ:

Sakupljajte mlade izdanke kupine i nježne listove. Ovi rani listovi imaju malo bodlji i mogu se prilično jednostavno otkinuti, bez potrebe za rukavicama. Mogu se brati veći listovi, ali trebat će vam zaštita ruku.

Foto: pixabay.com

Umjesto da lišće samo osušimo, mi ga fermentiramo. Fermentirajući list kupine odaje okus i kaže se da pojačava ljekovite osobine. Zdrobite i istucite svježi list da pusti sokove. Koristite oklagiju ili slično. Čuo sam da je prolazak lista kroz sito za proizvodnju tjestenine dobar način za to.

Čvrsto spakujte list u veliku čistu i sterilnu staklenu posudu i dobro zatvorite. Stavite staklenke na vrlo toplo mjesto – na primjer na instrument tablu vašeg automobila – na nekoliko tjedana. Ili u dehidratoru. Dvije sedmice je sasvim dovoljno. List će postati crnkast i mirisati će poput kupine. Čuvajte lišće u hermetički zatvorenoj vrećici sa zatvaračem na hladnom i suhom mjestu.

Foto: pixabay.com

Priprema čaja:

Na šoljicu čaja stavite 1 kašikicu lista kupine. Čaj prelijte prokuhanom vodom. Ostavite da odstoji oko 5 minuta u pokrivenoj šoljici. Procjedite čaj i spreman je za konzumiranje.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: windellamaorganics.com

Author: Zdravlje