Gledanje u sunce “ne napada sve bolesti” i može biti štetno

Kako smo u prvobitnom tekstu objavili izjavu doktora Jovanovića da gledanje u sunce svaki dan “napada sve bolesti” i da ono može biti dobro za naše zdravlje, ova tvrdnja je prošla provjeru tačnosti i ne može se smatrati tačnom. U istom intervjuu Jovanović odgovara na pitanja koja se tiču različitih tema. Jovanović kaže da umjereno izlaganje UV zracima ubija viruse i bakterije, međutim nije najjasnije da li Jovanović misli na ultraljubičasto zračenje čiji je izvor sunce. Naime, ultraljubičasto (UV) zračenje je oblik elektromagnetnog zračenja, koje dolazi od sunca, te od vještačkih izvora, kakvi su, na primjer, solariji i plamenici za zavarivanje. UV zraci dijele se u tri grupe: UVA zrake, koje su povezane s dugotrajnim oštećenjem kože, kao što su bore, i smatra se da igraju ulogu u pojavi nekih vrsta raka kože; UVB zrake, koje mogu direktno oštetiti DNK u ćelijama kože, uzrokuju opekotine od sunca i smatra se da uzrokuju većinu karcinoma kože; te UVC zrake, koje, kada je riječ o solarnom zračenju, ne dopiru do tla, tako da obično nisu faktor rizika za nastanak raka kože.
Novinar Jovanovića pita o vakcinama, liječenju suncem, u kom smjeru ide svijet te traži savjete za ishranu. Jovanovićev prijedlog da organizam treba sam pustiti da se izbori protiv virusa u suprotnosti je sa opšteprihvaćenim stavom u medicinskoj zajednici prema kome se preporučuje imunizacija protiv niza zaraznih bolesti.
U intervjuu Jovanović dovodi u pitanje korisnost vakcina, zatim promoviše liječenje gledanjem u sunce. Između ostalog, tvrdi da gledanje u sunce “napada sve bolesti”.  Štaviše gledanje u sunce svaki dan može biti štetno po naše zdravlje, i može izazvati ozbiljna oštećenja vida.

Todor Jovanović se godinama protivio vakcinaciji u Srbiji, a između ostalog je tvrdio da MMR vakcine izazivaju autizam, te je i druge svoje pseudonaučne stavove širio javno, dok je prodavao lek koji nije odobren do strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Njegova tvrdnja da je bolje pustiti organizam da se sam izbori protiv virusa nego da se vakcinišemo je čista pseudonauka i veoma opasna tvrdnja, stoga se još jednom izvinjavamo što smo je preneli u prvoj verziji teksta.

Izvinjavamo se čitaocima što smo preneli pseudonaučne tvrdnje Todora Jovanovića da se možemo izlečiti gledanjem “10 sekudni u sunce”, što NIJE NAUČNO DOKAZANO.

Demantujemo navode Todora Jovanovića da se telo može “izlečiti” balansiranom ishranom, jer to nije moguće.

Takođe, njegova tvrdnja da umereno izlaganje UV zracima ubija viruse i bakterije je ocenjeno kao manipulisanje činjenicama. Dakle, sve tvrdnje doktora Jovanovića su manipulativne zbog ličnih interesa.

Author: Zdravlje