DA LI STE ZNALI DA NA TIJELU POSTOJI “DUGME ZA PRAŽNJENJE”?

DA LI STE ZNALI

DA LI STE ZNALI DA NA TIJELU POSTOJI “DUGME ZA PRAŽNJENJE”? Lako se aktivira, a problem zatvora ćete riješiti odmah

Sve što trebate je da masirate prstom određenu tačku na tijelu u trajanju od dva do tri minuta – osjećaćete se bolje, riješićete se nagomilanih gasova u crijevima i neugodnih bolova

Postoje tri tačke na stomaku koje pomažu da se riješite nadutostii ostalih nelagodnosti koje to nosi sa sobom.

Prva tačka se nalazi iznad pupka, a pronaći ćete je tako ako položite dlan iznad pupka i gdje prsti završavaju – to je pravo mjesto.

Kada ste je pronašli, krenite je kažiprstom lagano masirati u smjeru kazaljke na satu. Potom promijenite smjer – masirajte obrnuto od kazaljke na satu. Neka masaža traje dva do tri minuta. Ova masaža će vam pomoći da stanjite struk tako što više neće biti nadut kao ranije, spriječit će zadržavanje vode u tijelu, a zaustaviće i bolove koje izaziva nadutost.

Druga se nalazi četiri prsta tačno ispod pupka. I ovu tačku potrebno je prstom masirati u smjeru kazaljke na satu i obrnuto u trajanju dva, tri minuta. Ova masaža ciljano vas oslobađa gasova u crijevima koji izazivaju nadutosti tako vam stomak postaje ravniji.

Treća tačka nalazi se jedan prst iznad pupka (oko centimetar do centimetar i po), a masira se na isti način kao i prve dvije. Masaža ovog mjesta pomaže u rješavanju gasova još brže i ubrzava rad crijeva.

Pripazite i na ove stvari ako želite da izbegnete nadutost:

Izbjegavajte žvakaće gume – Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može da poveća proizvodnju gasova u probavnom traktu.
Smanjite unos mliječnih proizvoda – Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mliječnih proizvoda u organizam. Postoji mnogo alternativa mlečnim proizvodima poput pirinčanog mlijeka koje umiruje crijeva ili kokosovog mlijeka (ili jogurta).
Uzimajte probiotike – To je odlično za probavu, kao i za raspoloženje i podrška imunitetu, ali što je najvažnije, smanjuje proizvodnju gasova i reguliše bakterijsku neravnotežu u crijevima.
Opustite se – Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se.
Vježbajte – Jaki mišići na stomaku sprećiće da gasovi iz creva izguraju stomak napolje pa neće toliko strčati.
Ne pričajte dok jedete – Gutanje vazduha uzrokuje nadutost.

Izvor:stil

Author: Zdravlje