Brza torta

Lagana, vazdušasta, jednostavna torta bez kuvanja i pečenja, sa turskim keksom, slatkom i kiselom pavlako, i čokoladom.korona tortaZa jednu manju tortu, dimenzija 30 x 20 cm potrebno je:

1 pakovanje turskog keksa ( 300 gr ),100 gr šećera u prahu,500 ml slatke pavlake,400 gr kisele pavlake,200 gr čokolade za kuvanje,5 kašika ulja,5 kašika mleka ( ili opciono više ako bude gusto ).

Priprema:

Uzeti kalup 30 x 20 cm ili sličnih dimenzija, a keks podeliti na tri ejdnaka dela. Keks može da se slaže i na tacnu, bez kalupa, fil je čvrst, ali smatram da je mnogo lakše kada se radi u kalupu.

Vi uradite kako je vama najlakše.Pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu pa umutiti.Slatku pavlaku lagano umutiti, kao šlag.

Spojiti i slatku i kiselu pavlaku pa ih zajedno umutiti.Ako vam se desi da se zgusnu slobodno uspite mleka pa izmešajte.Keks nije potrebno umakati u mleko, tanak je i otpustiće.

Ako slažete u kalupu, psole kada okrenete možete donju stranu malo premazati, kao i gornju.U tepsiju, na dno staviti foliju pa poslagati red keksa.

Otopiti čokoladu sa uljem, izmešati pa dodati mleko i sve sjediniti.Otapati u mikrotalasnoj zagrejavajući na laganoj vatri po minut, sve dok se ne otopi.Na keks namazati jednu petinu pripremljenog fila.

Poravnati pa naneti pola otopljene čokolade, Razvući i staviti u frižider da se stegne.Kada se steglo, za nekih 10 minuta ponovo premazati petinu fila, poslagati drugi red keksa, opet fil, red čokolade, sačekate da se stegne, preko četvrta petina fila i odgore treći red keksa koji možete malo premazati mlekom.

Pošto je torta kod mene u tepsiji i tako će odstajati dok keks ne otpusti, ostalo mi je fila koji sam sačuvala da premažem preko keksa kad izvadim tortu uz tepsije.

Ukoliko slažete na tacnu mažite odmah preko keksa.

Posle nekoliko sati okrenuti tortu na tacnu, pa donji red keksa koji je sad gore premazati mlekom i ostatkom fila, koji se sad verovatno stegnuo ali lako ga možete razbiti sa malo mleka.

Dekoracija po želji. Ja sam dodatno narendala čokolade.

Prijatno.

Izvor:https://brzikolaci.com/

Author: Zdravlje