BOKVICA KAO LIJEK: Melem za lice, a zaštita za pluća

Bokvica je rasprostranjenaa i lako prepoznatljiva biljka. Postoji preko 200 vrsta bokvice, a najpoznatije su širokolisne i uskolisne.

Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žljezda i hemoroida.

Njena najpoznatija upotreba je u liječenju kašlja, ali je djelotvorna i kod drugih oboljenja disajnih organa – astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća.
Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list bokvice ili piti čaj.

Sok od bokvice ima jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari. Za krv je odličan.

Sjeme bokvice koristi se za čišćenje od parazita.
Preporučuje se kao laksativ, naročito za decu, i kod upale sluzokože. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Od bokvice se prave balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevi. Mlado lišće može se dodavati supama, salatama ili kuvati.

Dijelimo sa vama nekoliko kvalitetnih recepata:

Ulje

Sterilnu teglu napunite isjeckanim lišćem bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Protresite jednom dnevno i nakon dvije nedelje procjedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao osnovu za druge preparate.

Tinktura

Pripremite isto kao u receptu za ulje, ali umjesto ulja koristite votku. Preporučena doza tinkture je petnaest do dvadeset kapi tri puta na dan.

Uvarak

Stavite šoljicu svježe ili pola šoljice suve bokvice u 200 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da krčka 15 minuta. Ovim uvarkom možete prskati i otvorene rane ili čireve na životinjama.

Eliksir

Preporučuje se kod bolesti pluća. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscireo pomješajte sa kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Izmješajte i ostavite da stoji tri dana, mješajući s vremena na vrijeme drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana uzimajte tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu desetak minuta prije obroka.

Izvor: agrosavjet.com

Author: Zdravlje