ŽENE, ZABORAVITE ZA GINEKOLOGA: Ulje od maslačka je poseban lijek za sve ženske probleme…

Poseban lijek za žene…

Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi dijelovi mogu se koristiti za liječenje. Njegovo mlado lišće, odlična je detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.

Korijenu maslačka pripisuje se najveće ljekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma, ispijanje čaja od korijena može donijeti izlječenje od hepatitisa B već za 6 tjedana.

Maslacak,
Maslacak,

Danas vam obraćamo pažnju na njegove cvjetove, koji:

-Sadrže antioksidanse

-Liječe bolove

-Liječe grčeve u želucu

-Smanjuju depresiju

-Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid

-Sadrže vitamin A i B12

U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. No na primjer u korejskoj narodnoj medicini cvjetove se koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Maslacak,
Maslacak,

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke:

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je iznimno hvaljeno protiv boli od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako je kod nas slabo prakticirana njegova izrada, ulje maslačka uvijek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprječavanje i liječenje bolesti dojki, cista, otečenosti i kod problema s dojenjem. Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovita upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja. Kada se redovito aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet.

Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena diljem svijeta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tekućinom koje tijekom menstrualnog ckusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvjetova maslačka kombinira s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima. Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze. Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu. Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.

Maslacak,
Maslacak,

Recept za ulje maslačka (macerat):

RECEPT:

Sastojci:

-hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa)

-cvjetovi maslačka

Priprema:

Kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa)
Ispunite pola do dvije trećine male staklenke sa cvjetovima maslačka.

Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promiješajte smjesu da izađu mjehurići zraka. Stavite gazu na vrh staklenke i pričvrstite je gumicom ili vezicom.

Ostavite staklenku na sunčanom toplom mjestu dva tjedna ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procijedite ulje u steriliziranu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka:

RECEPT:

Sastojci:

-hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa)

-cvjetovi maslačka

Priprema:

Ako vam je predugo čekati 2 tjedna, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine staklenke sa cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Ulijte cvjetove i ulje u posudu sa dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta.

Ulje ne smije biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuhaju. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek.

Ulijte smjesu natrag u staklenku i ostavite je jedan dan na suncu, a zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Primjena:

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno. I to radite konstantno, barem jedan mjesec. S tima da masaže na početku traju kraće, a kako dani odmiču masaže trebaju biti sve duže i duže. Ubrzo ćete primetiti veliko olakšanje po pitanju pomenutih ženskih tegoba. Budite zdravi!!

Izvor: atma

Author: Zdravlje