Zašto kupujem Coca-Colu u litrima, a ne dozvoljavam nikome da pije?!

Danas ne možemo da zamislimo dan bez Coca-Cole, uz doručak, ručak, užinu, neko je koristi za pileća krilca u prelepoj glazuri, a ja već dugo ne mogu da zamislim da ne koristim Coca-Colu u bašti. I sama kola i boce u kojima se flaširaju postali su za mene pravi spas za podsticanje rasta biljaka, zaštitu od štetočina i održavanje bašte u dobrom stanju.

NEGA O VRTU

Zaštita biljaka protiv lisnih vaši
Kada vaši počnu sistematski da napadaju biljke u bašti, možete trčati do poljoprivredne apoteke ili pokušati rešenje problema raznim biološkim jedinjenjima. U ovom slučaju ja iz špajza izvadim jednu flašu koka-kole. Promućkam je i ispustim sav gas iz pića. Dodam par kašika tečnog sapuna i mešam, sipam u posudu sa bočicom sa raspršivačem. Špricam tekućinu na male osvajače svake 2 nedelje. Ura, štetočine beže!
Ujedi insekata
Leto je predivno vreme kada poželite da udišete svež vazduh u prirodi, pravite roštilj, organizujete piknik… Ali komarci mogu pokvariti ovu idilu, a za neke ljude se sve to pretvori u pravo mučenje. U ovoj situaciji, koka-kola može pomoći na nekoliko načina. Prvo, ovo piće pomaže u ublažavanju svraba i bolova koji nastaju od različitih uboda: pčela, meduza, komaraca… Drugo, flaše Koka-Kole su odlične zamke za komarce. Isecite flašu kao što je prikazano u našem članku i napunite je toplom vodom i šećerom ili koka-kolom. Dodajte suvi kvasac. Kvasac, poput ljudskog tela, oslobađa ugljen-dioksid koji privlači mušice, muve i komarce u zamku. Šećer privlači druge insekte koji mogu ometati odmor, poput osa.

Ubrzivač pravljenja komposta
Organsko đubrivo – kompost pomaže u poboljšanju strukture tla. Mnogi vlasnici polja postavljaju namensku jamu za kompost. Da bi se ubrzao proces pretvaranja biljnog otpada u đubrivo u njemu, koristi se ubrzivač komposta. Ali ako pri ruci nemate ubrzivač, nije važno. U pomoć će doći heroina iz našeg današnjeg članka. Slatka koka-kola dobra je hrana za mikroorganizme koji žive u kompostu. Jedini zahtev je da piće ne sadrži ugljen-dioksid.

Čišćenje baštenskog nameštaja
Ako još uvek imate dedin krevet sa blindiranom mrežicom, neće biti teško pretvoriti ga u komad baštenskog nameštaja, originalni cvetni krevet ili čak umetnički predmet. A da biste se rešili rđe na njoj, umočite krpu u kolu i obrišite problematično mesto. Zatim dobro osušite. Naravno, mogu se čistiti i stari alati, ograda, vrtni roštilj…
Mahovina na pločicama
Koka-Kola izvrsno uklanja mahovinu sa zidova i popločanih delova, jer fosforna kiselina koju sadrži ne samo da uništava postojeću mahovinu, već i sprečava stvaranje nove.
Kamenac
Već smo se borili sa kamencima u kupatilu i toaletu. Sada ćemo vam reći kako da oslobodite baštenski alat od kamenca. Da biste očistili kante, mlaznice za zalivanje, česme u dvorištu i još mnogo toga, trebaće vam kanta tople vode, boca koka-kole i malo sirćeta. Namočite željeni predmet nekoliko sati u mešavini navedenih sastojaka. Posle toga možete lako obrisati kamenac sa kontaminirane površine.
Lek za puževe, mrave i gliste
Ako u vašoj bašti imate veliki problem sa mravima ili puževima, možete staviti posudu sa koka-kolom na zemlju. Iznenadiće vas da, ovaj jednostavan metod deluje kao efikasna zamka. Aroma pića brzo privlači sve puževe i gliste, a fosforna kiselina, koja je deo pića, ih uništava. Kao što vidite, Coca-Cola ima i svoje nestandardne načine upotrebe. Ove ideje i saveti bi vam u nekoj situaciji mogli biti korisni!

PREUZETO SA:OAZAZNANJA

Author: Zdravlje