ZABORAVITE NA UMULJANO STAKLO I RIBANJE DO BESVIJESTI: Iskoristite ovu NAMIRNICU i prozori će vam u trenu ZABLISTATI!

Svi su čuli da sirće i soda bikarbona snažno uklanjaju nečistoće, ali za ovu namirnicu sigurno nisu znali! Da li znate da pojedina hrana efikasno uklanja nečistoću u kući? Za upotrebu limunovog soka, sirćeta i sode bikarbone za čišćenje tvrdokornih mrlja, kamenca, pa i metala, svi znaju, a postoje i neke namirnice za koje nikada ne biste pomislili da imaju “dezinfekciona” svojstva. Jedna od njih je krompir! Omiljena hrana širom svijeta je vrlo efikasna za pranje stakla.

Svima je poznata situacija kada nakon pranja na prozorima ostanu uzdužni tragovi krpe ili novina (ukoliko njih koristite). Uz krompir nećete imati ovaj problem.
Evo šta treba da uradite: presjecite veći krompir na pola. Presječenom stranom prebrišite prozor, dobro utrljajte da pusti tečnost. Potom staklo obrišite krpom, ubrusom ili novinama, ako ste tako navikli. Ružnih pruga po prozoru neće biti!

Postoji još jedna manje poznata upotreba krompira u čišćenju, za pranje vunenih i svijetlih tkanina. U ovom slučaju krompir treba narendati, iscjediti sok, pa pomješati sa vrućom vodom. Tečnost mutite dok se ne napravi pjena i njom operite odjeću. Potom isperite, a u posljednjem ispiranju slobodno dodajte i malo sirćeta. Ovaj metod, ipak, ne treba koristiti kod bijelih vunenih komada, jer će požutjeti u konatktu sa krompirovim sokom.

IZVOR: NOVI.BA

Author: Zdravlje