VOĆKA KOJA ČINI ČUDA: 11 razloga da odmah pojedete bananu

Banane sadrže tri vrste šećera – fruktozu, sarkozu, glukozu i vlakna, kombinaciju koja ima odličan efekat na naše tijelo i daje mu energiju.

Studije su pokazale da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90 minuta intenzivnog rada. Ali, energija nije jedina dobra stvar koju dobijamo konzumiranjem ovog voća, ima ih mnogo više, piše “Stvarukusa“.

Depresija: Na osnovu rezulatata koji su dobijeni u naučnom istraživanju među osobama koje pate od depresije, stručnjaci tvrde da banana može da ublaži simptome ove bolesti. To je zbog toga što ona sadrži triptofane, koji se pretvaraju u serotonin u tijelu, poznatom još kao hormon sreće.

Anemija: Kako banane imaju dosta gvožđa, one doprinose stvaranju hemoglobina u krvi, koji pomaže u slučaju anemije.

Krvni pritisak: Prednost ovog voća je u tome što sadrži malo soli, ali veliku količinu kalijuma koji ima značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska.

Koncentracija: Banane imaju pozitivan uticaj na naš mozak i jedna studija je pokazala da oni studenti koji su jeli bananu ujutro, imali su bolju koncetraciju u toku dana.

Zatvor: Obogaćena vlaknima, banana pomaže da se riješi problem sa zatvorom, bez upotrebe laksativa.

Glavobolja: Imali ste burnu noć? Bez brige, milkšejk od banane će riješiti vaš problem sa glavoboljom. Ukoliko uzmete kašičicu bagremovog meda, umirićete vaš stomak, a vaša potreba za šećerom biće zadovoljena.

Jutarnja mučnina: Banana će vam pomoći da smanjite i u potpunosto eliminišete jutarnje mučnine.

Ujed komaraca: Da biste smanjili otok koji nastaje ujedom komarca ili slično, trljajte otok unutrašnjom stranom bananine kore.

Nervi: Bogata vitaminom B, banana opušta vaše nerve. Ukoliko imate stresan posao, ona je pravi izbor za užinu.

Organi: Zbog mekanog sadržaja, ovo magično voće se koristi kao efikasan prirodni lijek protiv oboljenja crijeva.

Reguliše temperaturu tijela: U poređenju sa jabukama, banana sadrži četri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora i čak pet puta više vitamina A i gvožđa.

AKO VAM SE OVA OBJAVA SVIDJELA, LAJKUJTE JE I PODIJELITE NA SVOJ PROFIL. UKOLIKO IMATE NEKU PRIMJEDBU ILI VAM JE OVA OBJAVA KORISNA, OSTAVITE SVOJ KOMENTAR. HVALA!

Izvor: stvarukusa

Author: Zdravlje