VOĆE I POVRĆE ZA PREPOROD PLUĆA: JEDITE REDOVNO OVIH 10 NAMIRNICA I ZABORAVITE NA BOLESTI PLUĆA.

Zdrava, dobro uravnotežena prehrana u velikoj je mjeri održava vaše tijelo jakim, uključujući pluća. Općenito, ciljajte na raznoliku hranu iz svake grupe namirnica kako biste usrećili pluća. Da biste održali pluća u obliku vrha, evo nekoliko primjera hrane u kojoj možete uživati, izbjegavati ili ograničiti – zajedno s nepušenjem i drugim navikama prilagođenim plućima.

Crveno i plavo voće

Crveno i plavo voće poput borovnica, jagoda i malina bogato je flavonoidom zvanim antocijanin, koji im daje boju, a ujedno je i snažan antioksidans. Istraživanja sugeriraju da ovaj pigment može usporiti prirodni pad pluća kako starete. U jednom istraživanju, stariji muškarci koji su jeli najmanje dvije porcije borovnica sedmično imali su znatno manji pad plućne funkcije od onih koji su jeli manje ili nimalo borovnica.

Zeleno lisnato povrće

Napunite tanjur sa špinatom, blitvom i ostalim lisnatim povrćem i mogli biste smanjiti šanse za rak pluća. Jedno istraživanje pokazalo je da je kinesko povrće posebno dobro za ovu svrhu. To bi moglo biti zato što sadrže puno karotenoida, koji su antioksidanti.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su odlične za vaša pluća. Uključuju smeđu pirinč, hljeb od cjelovite pšenice, tjesteninu od cjelovite pšenice, zob, kvinoju i ječam. Hrana od cjelovitih žitarica ne sadrži samo vlakna koja imaju antioksidativne i protuupalne osobine, već su puna vitamina E, selena i esencijalnih masnih kiselina, koji su dobri za zdravlje pluća. Rafinirana zrna, poput bijelog brašna i bijele pirinča, u procesu mljevenja gube mnoge hranjive sastojke.

Kafa

obre vijesti za ljubitelje kafe: Vaša jutarnja šalica može učiniti uslugu plućima. Istraživanje ukazuje na vezu između redovne kave i zdravih pluća. To bi moglo biti zbog kofeina, koji je protuupalno, i polifenola, koji su antioksidanti i ujedno protuupalno.

Hrana bogata vlaknima

Šta je zajedničko malini, grašku, leći i crnom grahu? Svi sadrže puno vlakana, što je sjajno za vaša pluća. Istraživanje sugerira da ljudi koji jedu više vlakana imaju pluća koja rade bolje od onih koji ne jedu puno vlakana. Ostale namirnice bogate vlaknima uključuju špagete od cjelovite pšenice, pečeni grah, chia sjemenke, kvinoju, kruške i brokulu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

Author: Zdravlje