Učenice iz TUZLE napravile lijek protiv UPALE pluća: Zlatna medalja u Indoneziji za biljni preparat!!!

Učenice iz Tuzle napravile lijek protiv upale pluća: Zlatna medalja u Indoneziji za biljni preparat.Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović su srednjoškolke iz Tuzle koje su osmislile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, čija je učinkovitost potvrđena. Njihov uspjeh nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju u Indoneziji.
“Plan(t) to Cure” je projekt u kojem se kao autorice potpisuju 18-godišnje Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović, učenice četvrtog razreda Međunarodne srednje škole Richmond Park u Tuzli.Kroz svoj rad detaljno su istražile djelovanje ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse koji uzrokuju upalu pluća, a u konačnici su uspjele kreirati alternativni lijek za pneumoniju. Njihov rad na međunarodnom takmičenju Indonesia International Applied Science Project Olympiad, održanom u Jakarti, osvojio je prvo mjesto, a ove mlade inovatorice okitile su se zlatnom medaljom.

“Kroz ovaj projekt željele smo pronaći lijek koji će biti dostupan svima, a efikasno će odgovoriti na problem današnjice. Nakon dugog istraživanja shvatili smo da postoje bolesti koje ostavljaju negativan utjecaj u državama koje se razvijaju, poput Bosne i Hercegovine, a naša odluka je bila kreiranje lijeka za pneumoniju”, kaže za Klix.ba Azra Ibrahimagić. Ove učenice koristile su biljke koje su lako dostupne građanima Bosne i Hercegovine, ali i šire, poput majčine dušice, hajdučke trave, žalfije i čurokota. Kako nam pojašnjavaju, od njih su napravile biljne ekstrakte koje na vrlo jednostavan način mogu pripremiti i građani u svom domu.
“Na osnovu prethodno zadanih naučnih metoda to smo testirale u laboratoriji, kako bismo vidjele da li naši biljni ekstrakti imaju dobar efekt na zaustavljanje rasta bakterija i gljivica koje uzrokuju upalu pluća”, ističe Ibrahimagić. Testiranje je obavljeno u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pod nadzorom stručnjaka, a rezultati su potvrdili učinkovitost biljnih ekstrakata u zaustavljanju rasta faktora koji uzrokuju upalu pluća.

“Postoje dva načina za izradu ekstrakata, odnosno uz pomoć glicerina ili etanola, koji omogućavaju biljkama ispuštanje svih ljekovitih svojstava. Prosječnoj osobi bi trebalo sedam dana za izradu ovog lijeka”, pojašnjava za Klix.ba Adna Ibrahimović i ističe da je proces izbora biljaka trajao nešto manje od mjesec, dok su znatno više vremena utrošile u laboratorijsko ispitivanje. Kroz ispitivanje je utvrđeno da lijek u potpunosti dovodi do neutralizacije lakše kliničke slike, dok u složenijim oblicima upale pluća pomaže u ublažavanju simptoma te olakšava borbu na putu do potpunog oporavka pacijenta. Naš idući korak na koji ćemo se fokusirati je upravo način primjene tih biljnih ekstrakata, odnosno da li će se oni kapati na kocku šećera te tako unositi u organizam ili će se praviti u obliku sirupa”, navodi Ibrahimagić. U ovom projektu postoji mogućnost masovnije proizvodnje biljnog pripravka, a mlade Tuzlanke planiraju vršiti i edukaciju stanovništva vezano za pozitivne strane alternativne, odnosno biljne medicine.

“Potrebno je ljude ohrabriti u smjeru korištenja biljnih pripravaka koje smo nekada upotrebljavali. Osim što su djelotvorni, oni su i veoma nježni za naš organizam, s mnoštvom pozitivnih svojstava”, naglašava Ibrahimagić. Naše sagovornice veoma značajnom smatraju nagradu na takmičenju u Indoneziji, a vjetar u leđa za realizaciju projekta predstavljalo je učešće na prošlogodišnoj Naučnoj olimpijadi Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) koja je međunarodnog karaktera. U okviru te olimpijade učenici pokušavaju odgovoriti na izazove modernog vremena te se uhvatiti ukoštac s problemima koji se svakodnevno dešavaju. “Ova olimpijada predstavlja i jednu vrstu odskočne daske, jer učenici shodno postignutom rezultatu dobijaju mogućnost učestvovanja ne međunarodnim takmičenjima, što im opet pored prikupljanja iskustva za njihove karijere donosi i priliku za stipendiju koju mogu iskoristiti na međunarodnim univerzitetima”, kazao nam je Nedžad Konjić, jedan od profesora koji predaje Azri Ibrahimagić i Adni Ibrahimović. On navodi da su učenice iz Tuzle postigle veliki uspjeh u Indoneziji gdje su se okitile zlatnom medaljom u veoma jakoj konkurenciji među kandidatima iz Singapura, Južne Koreje, Kine, Japana, Malezije… “Naprimjer, Singapur je zemlja u kojoj obrazovni sistem slovi za jedan od najjačih u svijetu. Ostvarivanje rezultata naših učenica pokazuje koliko je njihov projekt vrijedan, a bitno je da se on može višestruko iskoristiti”, naglašava Konjić.Proizvodnjom blagog lijeka koji nema nuspojava i pozitivniutječe na ljudski organizam u cjelini tuzlanske učenice žele doprinijeti i u smanjenju upotrebe antibiotika koji se u Bosni i Hercegovini koriste u velikim količinama, na što nerijetko upozoravaju i istaknuti ljekari.
Učenice iz Tuzle napravile lijek protiv upale pluća: Zlatna medalja u Indoneziji za biljni preparat

Author: Zdravlje