U JUGOSLAVIJI SU BAKE OVIM JAČALE IMUNITET KOD DJECE I ODRASLIH: Pravi se s prvim danima jeseni, zimi predstavlja efikasnu zaštitu od gripa i prehlada

Voćna turšija se za vrijeme stare Jugoslavije obavezno pravila s prvim danima jeseni. Obično se skupljalo divlje voće i šumski plodovi, koji bi se nakon detaljnog pranja stavljali u bure i kiselili. Dobijeni napitak je po mnogima bio čist “eliksir zdravlja”. Smatralo se da ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak možete doživeti lijepu i duboku starost.

Ali zašto je voćna turšija toliko zdrava?

Voćna turšija je puna enzima, minerala i vitamina, a obično se priprema u oktobru i novembru. Bogata je vitaminom C i antioksidansima, a zimi predstavlja efikasnu zaštitu od gripa i prehlada.

Pomaže kod:

  • Problema sa mokrenjem
  • Probavom
  • Iskašljavanjem
  • Ubrzva metabolizam
  • Čisti krv od holesterola
  • Liječi od mamurluka

Kako se priprema voćna turšija?

Potrebno je: šipurak, kleka, divlja kruška, oskoruša, divlja jabuka, glog, trnjine, borovnice…
Priprema: Voće mora da se bere daleko do saobraćajnica i zagađenja. Dobro ga očistite i operite. U čisto bure sipajte oprano i očišćeno voće, a potom nalijte filtriranu ili izvorsku vodu. Na 4 kilograma voća ide 10 litara vode. Bure zatvorite i ostavite da odstoji oko 15 dana. Kada napitak počne da “kisi” spreman je za piće. Voćna turšija se pije tako što se uzme malo soka, tečnosti, doda mu se kašičica meda pa se konzumira po potrebi. Ukoliko vam je turšija jaka, dodajte malo vode u čašu. U bure možete stalno da dolivate vode: koliko popijete doliko vode nalijete i ostavite da odstoji.

(Stil.kurir.rs)

Author: Zdravlje