TO NIKO NE GLEDA NA BOJLERU I KLIMI, A KLJUČNO JE ZA UŠTEDU: Ovi uređaji su “energetski vampiri”, gutaju vam pare!

Profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac otkriva kako da uštedimo energiju na grijanju i koji uređaji su “energetski vampiri”. Iako mnogi želi da uštede kada je potrošnja struje u pitanju, većina ljudi pravi greške kojih nisu ni svjesni. Gostujući na RTS-u, profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac, objasnio je da se najviše energije troši za grianje, u Srbiji oko 60 procenata. Kako kaže, svaki pojedinac bi uštedom električne energije mogao da uštedi novac i elektroprivredi i sebi.

“Oko 17 odsto stanovništva koristi električnu energiju isljučivo za grijanje i oni bi trebalo da pređu na neki alternativni sistem grijanja. Ako ne mogu da pređu na neke druge, kao što su gas, pelet, drvna biomasa, trebalo bi da razmisle o tome da koriste klima-uređaje za grijanje. Na taj način smanjili bi potrošnju energije za nekih 70 odsto”, objašnjava Banjac i ističe da je bojler najveći potrošač. Prema njegovim riječima, postoji čitav niz mera koje omogućavaju smanjenu potrošnju.

“Jedna od tih mjera, tipična za bojler, jeste da regulišemo temperaturu vode na 60 stepeni. Da se tuširamo, a ne da se kupamo u kadi. Tu ćemo četiri puta smanjiti potrošnju vode, samim tim i električne energije. Ako je u pitanju šporet, da kuhamo sa poklopljenim šerpama, da koristimo savremene električne uređaje, ako možemo indukcione električne šporete, da koristimo ekspres lonac, sve to donosi poneki procenat uštede energije”, savetuje Banjac. Kada je riječ o frižideru, napominje da ne sme biti izložen suncu ili da bude pored radijatora, jer ga na taj način dodatno opterećujemo i troši više energije.

“Naravno, sijalice treba zameniti i preći na led sijalice u odnosu na ove sa užarenim nitima koje koriste deset puta više energije, jer led sijalice pretvaraju svu energiju u svjetlosnu, a one sa užarenim nitima 95 odsto energije u toplotnu. Klima-uređaje ne treba da koristimo da hladimo prostor na 18 stepeni nego da bude razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature do sedam stepeni”, kaže Banjac. Profesor Banjac skreće pažnju na uređaje koji su neprestano uključeni.

“Da bi se smanjila potrošnja energije, izmišljen je stendbaj režim, prije svega kod kompjutera koji po pravilu gasi ekran i na taj način se štedi 50 odsto energije. Međutim, takvi uređaji neprestano ostaju upaljeni i ostaju u tom režimu, na taj način troše nekih deset odsto energije koje inače troše u punom radu”, naglašava Banjac. Ako samo isključimo te uređaje, a to možemo vrlo lako, isključimo prekidač iz utičnice kad izlazimo iz kuće, moći ćemo da uštedimo bar pet odsto električne energije.

(MONDO/RTS)

Author: Zdravlje