TAJNO DJELOVANJE MASLINOVA ULJA: Štiti srce, snižava šećer u krvi i još MNOGO toga

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje srca zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina već su odavno poznate no novo njemačko istraživanje pokazuje da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje, prenosi New York Times.

U usporedbi s drugim prehrambenim uljima i mastima, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima veće izglede povećati osjećaj sitosti nakon obroka i bolje regulira šećer u krvi, pokazuje njemačko istraživanje, a već samo dodavanje ekstrakta mirisa toga ulja u hranu ima kao učinak smanjivanje ukupnog unosa kalorija i također dovodi do bolje regulacije šećera u krvi.

Miris i okus dva su osjeta koji su snažno povezani i ranija istraživanja pokazala su da manipuliranje aromom nekih namirnica može utjecati na količinu hrane koja se unese. Pojačavanje mirisa i okusa deserta primjerice može potaknuti na unošenje manjih zalogaja.

U okviru istraživanja proučavan je utjecaj nekoliko vrsta masnoća u prehrani na osjećaj sitosti – od svinjske masti, preko maslaca i maslinovog ulja do ulja iz uljane repice koje se također preporučuje kao zdravo jer ima manje i zasićenih i nezasićenih masnih kiselina od maslinovog ulja.

Znanstvenici su 120 ispitanika nasumično podijelili u pet skupina koje su svaki dan kroz tri mjeseca konzumirale 500 grama jogurta. Četiri skupine imale su jogurt obogaćen jednom od četiri vrste masnoća (svinjska mast, maslac, maslinovo ulje i ulje iz uljane repice) a peta je jela nemasni jogurt.

Skupina koja je jela jogurt obogaćen maslinovim uljem imala je najveće povećanje serotonina u krvi, hormona povezanog s osjećajem sitosti.

Ta je skupina također najviše smanjila dnevni unos kalorija kako bi time kompenzirala jogurt dnevno dodan u prehranu pa nije dobijala na težini što je obrazac koji je uočen i u skupini s maslacem i kontrolnoj skupini. Skupine na svinjskoj masti i uljanoj repici dobile su na težini.

“Mogli ste primijetiti da su oni koji su imali osjećaj sitosti smanjili ukupni unos energije”, kazao je Malte Rubach koji je sudjelovao u istraživanju muenchenskog centra za istraživanje hrane. U drugoj fazi istraživanja ispitanici su podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna pila nemasni jogurt a druga isti jogurt obogaćen aromom maslinovog ulja. Oni na običnom jogurtu imali su pad razine serotonina u krvi i imali su manji osjećaj sitosti a također nisu ni smanjili unos drugih kalorija zbog dodanog jogurta pa je njihov prosječni unos kalorija porastao za 176 kalorija dnevno.

Skupina na jogurtu obogaćenom mirisom maslinovog ulja smanjila je unos kalorija iz drugih namirnica i bolje je regulirala šećer u krvi. Znanstvenici su te učinke mirisa maslinovog ulja pripisali sastojcima mirisa od kojih je jedan heksanal koji daje maslinovom ulju miris svježe pokošene trave. Otkriće sugerira da potrošači trebaju biti svjesni da fiziološki utjecaj obroka nije ograničen samo na ono što vide na tanjuru, kaže Rubach.

“Ovo je prvi puta da su proučeni učinci koje druge stvari osim masnih kiselina, bjelančevina i ugljikohidrata imaju na osjećaj sitosti”, kaže on. “Sve što zaokružuje naš dojam o jelu može imati utjecaj”.

Izvor: dnevno.hr

Author: Zdravlje