Svrbi vas koža iz nepoznatih razloga i imate ovakve fleke po tijelu to je ZNAK ZA UZBUNU : DOBRO PREGLEDAJTE KUĆE vjerojatno su vam se u dom uselili neugodni insekti, koji su sve su veći problem

Ako primijetite neke od ovih pet znakova vjerojatno su vam se u dom uselili neugodni insekti, koji su sve su veći problem
Odrasle stjenice nalikuju sjemenkama jabuke, može ih se vidjeti golim okom, ali preporuča se pregledavati kritična mjesta s lampom i lupom

Iako nije poznato da stjenice prenose infektivne bolesti to su ipak nametnici od javnozdravstvenog značaja uglavnom zbog njihovih neugodnih uboda, a mogu predstavljati i ozbiljni zdravstveni problem radi psihološkog stresa uzrokovanog ubodima. Osim tog ana koži se može pojaviti osip i alergijske reakcije. Svrbi vas koža iz nepoznatih razloga, a po namještaju su počele da se pojavljuju fleke? Moguće da su se ovi neželjeni sustanari već naselili u vašoj kući. Izuzetno ih je teško uočiti jer se skrivaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvirima slika, uz električne vodove, ispod utičnica, ispod tapeciranog namještaja… Drugim riječima nije ih jednostavno uočiti i dijagnosticirati, zato proučite dobro ovih pet znakova koji ukazuju da vam u kući obitavaju stjenice. Bitno je reći da odrasle stjenice nalikuju sjemenkama jabuke.

1. Crvene točkice na tijelu koje svrbe
Ako imate iritaciju kože ili primjećujete male crvene točke na licu, rukama, nogama, grudima ili leđima, a koje vas svrbe – to je jedan od znakova da u kući žive stjenice. Na mjestima ugriza mogu se javiti upale, a ako ih počešete, može doći do krvarenja i infekcije. Da biste bili sigurni da su u pitanju ugrizi stjenica, a ne nekog drugog insekta, obratite pažnju na njegov izgled. Pojavljuju se u ravnim redovima, cik-cak ili u obliku grozda. Ipak, neke ljude mogu ujesti stjenice, a da koža pritom uopće ne reagira.
2. Mrlje koje liče na krv ili hrđu
Pregledajte krevet, posteljinu i odjeću, ako imate crvene ili narančaste mrlje, koje više liče na krv ili hrđu, nemamo baš dobre vijesti. Ako stjenicu zgnječite odmah nakon što je jela, iza nje će ostati krvava mrlja. One hrđave mrljice obično su sekret i otpad koje ti nametnici za sobom ostavljaju. Ovakve mrlje najčešće se pronalaze na posteljini, kao i na teško dostupnim mjestima poput šavova madraca, drvenom okviru kreveta i na oprugama. Pregledajte i zidove, ako imate tapete obavezno ispod njih.

3. Miris po vlazi ili ustajalom zraku
Odrasle stjenice imaju karakterističan sladunjav miris, sličan mirisu plijesni, čak se uspoređuju i sa mirisom svježih malina. Miris se javlja pri većoj infestaciji ili kada se stjenice nagnječe.
4. Odbačene ljuske
Stjenice odbacuju svoju kožu tijekom rasta, za sobom ostavljaju svijetle ljuske u obliku bube. Pregledajte jastuke, madrac, stolice, kaučeve, kao i ladice i odjeću.
5. Bijele mrlje na namještaju
To mogu biti jajašca ili ljuske jaja stjenica. Obično su u obliku zrna riže, prozirne su ili bijele, često svjetlucave. Stjenice je moguće vidjeti golim okom, ali savjet je da sobe pregledate uz pomoć lampe ili lupe, jer su izuzetno vješte u skrivanju i kamufliranju. Posebnu pozornost treba obratiti na prtljažne prostore (tzv. sanduke kreveta), treba pregledati posteljinu, madrace, podnice, uzglavlja kreveta, slike, stoliće, utičnice, audiovizualnu opremu, ogledala, roletne, rasvjetna tijela, laminatne i parketne podove itd. Metalne konstrukcije kreveta mogu ograničiti kretanje stjenica jer se teško penju po glatkim i tvrdim podlogama. Samo ovlašteni izvođači DDD mjera mogu izvršiti suzbijanje stjenica. (novi.ba)

Author: Zdravlje