SVI GRIJEŠE KAD DODAJU BIJELI LUK U JELO: Primjenite 1 pravilo i budite najbolja kuharica na svijetu!

Najbolji kuhari dodaju bijeli luk u jelo samo na ovaj način! Mali trikovi čine razliku između vrhunskih kuhara i osrednjih ili ispodprosječnih kuhara.
Kako sjeckate, pržite, miješate – to može biti baš “tajni” razlog zašto sve radite kako je napisano u receptu, a jelo ne ispadne onako kako ste očekivali. Mnogi prave veliku grešku kada spremaju jela sa bijelim lukom, ponekad i zato što u kuharici koju koriste ne postoji precizna uputstva.

Nećemo ni spominjati milione recepata na internetu, od kojih su mnogi istinske “žrtve” nesretnih grešaka u prijevodu.

Prilikom pripreme jela sa bijelim lukom, glavno pravilo je – dodajte ga pred kraj! Prženje bijelog luka na samom početku pripreme “rezervisano” je za vrlo mali broj jela, kao što je, na primjer, spanać. I tada morate biti veoma oprezni. Nikada ga nemojte bacati u vruće ulje jer će bijeli luk izgorjeti brzinom munje. Zbog toga će biti gorak i vrlo teško probavljiv. Budite posebno oprezni ako kuhate u tiganju sa debelim dnom. U njemu se temperatura dugo održava na visokom nivou, pa maknite šerpu sa šporeta čim bijeli luk poprimi blijedo zlatnu boju. U većinu jela, međutim, pred kraj dodajte ovaj dragocjeni začin, moćan prirodni antibiotik i pomoć pri mršavljenju i ne kuhajte jelo predugo nakon toga.

Izvor: Lepa&Srećna

Author: Zdravlje