SVEMOGUĆI ČAJ OD PERŠUNA: Liječi kosti, protiv tumora, šećera, kamenca…

AKO JE OVA OBJAVA KORISNA, PODJELITE JE NA VAŠ PROFIL DA I DRUGI VIDE. HVALA.

Čaj od peršina ili suhi peršin imaju široko djelovanje, koje je ovdje opisano, pa ga možete piti svaki dan. Ovdje saznajte i tko ga ne bi trebao uzimati!

Kuhanje svježeg ili sušenog peršina u šalici tople vode može opskrbiti vaš organizam s nekoliko hranjivih sastojaka i antioksidansa koji su neophodni za zdravlje.

Ovo su činjenice o čaju od peršina za koje možda niste znali:

1. Bogat je antioksidansima

Peršin je izvrstan izvor antioksidanata – moćnih spojeva koji pomažu u obrani vaših stanica od oštećenja sa štetnim molekulama – slobodnim radikalima.

Smatra se da antioksidanti igraju središnju ulogu u zdravlju i bolestima, a neka istraživanja ukazuju da bi vas mogla zaštititi od bolesti srca, dijabetesa i raka.

Prema jednom istraživanju, ekstrakt peršina mogao je spriječiti oštećenje DNK i blokirati širenje stanica karcinoma – najviše zbog sadržaja antioksidansa.

Peršin je posebno dobar izvor flavonoida, karotenoida, askorbinske kiseline i tokoferola.

2. Sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci su tvrde mineralne naslage koje se formiraju u bubrezima i uzrokuju jake, oštre bolove u leđima, na boku i trbuhu.

Peršin je prirodni diuretik, što može pojačati mokrenje. Tako on može smanjiti izlučivanje kalcija i povećati kiselost urina što pomaže u liječenju bubrežnih kamenaca.

3. Dobar izvor vitamina C

Jedna obrok od 1/4 šalice (15 grama) osigurava gotovo 20 mg vitamina C – otprilike 22% preporučene dnevne potrebne količine ovog vitamina.

Vitamin C djeluje i kao antioksidans pa ima sastavnu ulogu u sprječavanju bolesti i jačanju imuniteta. Neka istraživanja sugeriraju da štiti od infekcija, poput upale pluća i prehlade.

Također je uključen u stvaranje kolagena – proteina koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, zglobovima, tetivama i drugim dijelovima tijela.

Vitamin C potreban je za zacjeljivanje rana, apsorpciju hranjivih tvari i stvaranje kostiju. Stoga čaj od peršina ili peršina u prehrani mogu pomoći da svakodnevno uzimate potrebnu količinu vitamina C.

4. Protiv raka

Čaj od peršina ima antioksidantne spojeve koji se bore protiv raka. Pokazalo se da je apigenin, flavonoid u peršinu blokirao rast i širenje stanica karcinoma u laboratorijskim uvjetima.

Luteolin je drugi flavonoid peršina koji može suzbiti rast tumora i tako pomaže prevenciji raka, također prema istraživanjima u laboratorijima. Štoviše, jedno istraživanje otkrilo je da ekstrakt peršina može spriječiti oštećenje DNK i smanjiti širenje stanica karcinoma dojke za 41%.

5. Može pomoći regulirati menstruaciju

Čaj od peršina često se koristi kao prirodni lijek za liječenje problema vezanih uz menstruaciju i razinu hormona. Osobito sadrži spojeve miristin i apiol, koji mogu utjecati na proizvodnju estrogena koji pomaže uravnotežiti hormone.

Postoje podaci da djeluje kao lijek – supstanca koja stimulira menstrualni protok. Zato se čaj od peršina često nalazi u preparatima za probleme s menstruacijom.

6. Kontrola šećera u krvi

U mnogim dijelovima svijeta, poput Turske, peršin se koristi kao prirodni način za smanjenje razine šećera u krvi. Zanimljivo je da su neke nedavne studije potvrdile da čaj od peršina može imati antidijabetička svojstva i mogao bi pomoći u reguliranju šećera u krvi.

Na primjer, jedna studija pokazala je da je liječenje laboratorijskih životinja s peršinom pomoglo poboljšati zdravlje jetre, a istovremeno je smanjilo razinu šećera u krvi.

Kako se priprema čaj?

Dobro operite 1/4 šalice (15 grama) svježeg peršina i nasjeckati ga. Ili možete koristiti dvije žlice (1 gram) sušenog peršina. Zagrijte šalicu (250 ml) vode.

Stavite sušeni ili svježi peršin na dno šalice i prelijte ga vodom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. Čaj od peršina može se piti bez dodataka ili s malo meda, limunovog soka ili šećera.

Nuspojave:

Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju konzumiranje velikih količina peršina jer on može izazvati kontrakcije maternice. Peršin sadrži mnogo vitamina K koji je važan za zdravlje, ali djeluje na zgrušavanju krvi.

Ako uzimate razrjeđivač krvi poput varfarina (coumadin), možda je najbolje piti peršinov čaj u umjerenim količinama, jer velike količine vitamina K mogu biti kontraindikacija.

Čaj od peršina također se ne preporučuje onima koji uzimaju diuretike jer mogu izazvati višak vode.

Izvor: alterplus

Author: Zdravlje