SVAKI PUT KAD VIKNEŠ NA SVOJU MAJKU: Evo šta se događa sa tvojim MOZGOM I DUŠOM!

Najviše bolesti nastaje jer je duša bolesna, a nju ne liječi ni psihijatrija ni medicina. Tijelo je tromo, ali ti si čovjek po svome duhu – tijelu možeš reći da ustane, da radi, da vježba.

S tijelom smo samo u ovom, sadašnjem trenutku, s njim ne možemo otići u prošlost ili budućnost, ali s duhom možemo, možemo reći da ćemo za deset godina biti takvi i takvi.

Duhovna obnova samo je tebi pomoć, a nije to pomoć Bogu, duhovnom učitelju, nastavniku; to je pomoć tebi da budeš čestit, uspješan, vrhunski čovjek.

Duhovna obnova je obnova tebe kao čovjeka, obnova tvoje savjesti. A šta je savjest? Ona je kao tvoj dobar prijatelj, kao policajac na autoputu koji ti kaže da na tom mjestu ne smiješ voziti više od četrdeset na sat, a ako voziš sto pedeset otići ćeš s ulice, po*inućeš.

Savjest ti kaže: ne smiješ psovati, ne smiješ ogovarati, nemoj biti bezobrazan prema roditeljima, nemoj danas biti lijen, ustani na vrijeme, to je savest. I ako to napraviš, blago tebi.

Savjest ti kaže nemoj psovati, nemoj govoriti ružne riječi, danas nekoga ohrabri, govori lijepe i nježne riječi – kad to činiš, čitavo tvoje tijelo postaje zdravo.

Nauka o duhovnoj obnovi, a ona je danas vrhunska nauka, kaže: Svaka tvoja negativna riječ, svaka tvoja psovka, ogovaranje, svako tvoje mrmljanje ubija ćelije tvog tijela i tvog mozga.

Sjeti se toga kad svojoj majci kažeš neku ružnu riječ, bježiš od nje; sjeti se kad svom kolegi nešto opsuješ, ne možeš ga više pogledati u oči, a neće ni on tebe jer si zao čovjek. A kad si zao, niko neće s tobom da se druži.

Savjest je naš organ koji nam govori: Čovječe, ako hoćeš biti sretan, govori dobre riječi, ne psuj nego blagosiljaj ljude, nemoj nikad reći da ne možeš već kaži da možeš i hoćeš.

BONUS: KAKO DA SE NIKADA NE OGRIJEŠITE OD RODITELJE

Komunikacija sa starijim roditeljima često zna da bude zamorna. Zbog generacijskog jaza, nerijetki su konflikti ali i nesporazumi raznih vrsta.

Umjetnik Aleksandar Galitski godinama radi sa starijim ljudima, učeći ih kako da prave sklupture od drveta ili da slikaju.

Ovo su njegova pravila za komunikaciju sa starijim ljudim, tj. sa roditeljima:

1. Ne pokušavaj da ih promijeniš

Kada smo bili djeca, naši roditelji su nas izluđivali pričama o dječaku iz komšiluka koji ima “sve same petice” i koji bezpogovorno sluša svoje roditelje.

Sada kada su oni ostarili, vjerovatno da bi ih pokrenuli vi često govorite rečenice ovog tipa:”Komšija svaki dan šeta, a ti cijeli dan sediš kod kuće.”

Ne pokušavajte da ih promijenite. Ne možete da promijenite ljude u tim godinama. Ono što možemo je da ih prihvatimo onakvim kakvi jesu. Ako je osoba pušač u svojim osamdesetim, on vjerovatno ne želi da se odrekne cigareta, bez obzira na to što zna da to za njega nije dobro.

2. Ne krivite sebe

Krivica stigne sve nas, prije ili posle. Šta god da se desi, uvijek ćete se u jednom periodu svog života osjećati kao promašaj: niste završili ono što su vas zamolili, galamili ste na njih bez potrebe itd.. Ne krivite sebe.

Svako od nas mora da vodi računa o sebi i da se opusti. Ako živite da biste udovoljili roditeljima, na kraju ćete se dovesti u situaciju da krivite njih za svoj neuspjeh u životu.

Zašto se niste udali? Zašto niste rodili decu? To nije odluka vaših roditelja, već vaša lično. Vi živite svoj život, a njima prepustite njihov.

3. Ne ulazite u konflikt

Sa starijim roditeljom često morate da postupate kao sa malim djetetom – strpljivo. Nikad ne reagujte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvređenost. Ako reagujete – vi gubite.

Saslušajte ih i pokušajte da riješite njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti. To je jedini način da na kraju ne osjećate krivicu.

4. Ne očekujte da komunikacija bude zadovoljstvo

Oni su nervozni, neraspoloženi ili šta god. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Stoga, ako su ljuti, pričajte sa njima, nemojte da ih štedite zato što su stari.

ŠTA JE TO ŠTO BISTE MOGLI DA URADITE KAKO BISTE POMOGLI SVOJIM RODITELJIMA:

1. Pokažite saosećanje ali ne i sažaljenje

Saosećanje je veoma bitno, ali nemojte da se ponašate kao da su oni bespomoćni i jadni.

2. Budite njihov oslonac

Nikad ne idite kod roditelja da se žalite ili kukate. Uvijek imajte dve priče: jednu za njih, a drugu koja je istina. Jer, oni su cijeli  svoj život posvetili vašem uspjehu i njima će veoma teško da bude ako vi niste zadovoljni.

Daleko od toga da bi trebalo da ih lažete, ali vi ste mladi i sposobniji nego oni sada u ovim godinama. Budite njihov oslonac, oni su tolike godine bili vaš.

3. Oprostite

Veoma je bitno da naučite da zaboravite na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno. Moramo biti dovoljno jaki da bismo oprostili i krenuli iz početka.

Uvijek imajte na umu da oni jedino vas imaju, i bez obzira koliko ste stari ili uspješni za njih ste samo njihovo dijete.

Izvor: Duhovnost.net

Author: Zdravlje