Svaki dan pojedite 2 komada i ne brinite za zdravlje: Ovo ljekovito voće čuva štitnu žlijezdu i spriječava opasne upale u tijelu

Nevjerovatno ljekovit plod prirode koji jača otpornost na bolesti – evo zašto svakog dana treba da pojedete 2 brazilska oraha! koliko ste odlučili da se hranite zdravo i promijenite režim ishrane, onda u vašem jelovniku ne smije da nedostaje jedna superzdrava i bogata namirnica – brazilski orah, piše Lovesensa. Poznato je da je brazilski orah odličan prirodni izvor selena, a sadrži i zdrave masti, proteine, vlakna, magnezijum, fosfor, mangan, bakar, cink, tiamin i vitamin E.

Selen je važan mineral za funkcionisanje cijelog organizma, a njegov manjak slabi imunitet, postajemo podložni upalama i infekcijama, dolazi do neplodnosti, naglih promjena raspoloženja i povećava se rizik za pojavu malignih oboljenja. Stručnjaci ističu da konzumiranjem dva indijska oraha dnevno obezbjeđujemo tijelu dovoljnu dozu selena. Zbog toga što je bogat selenom, brazilski orah je odličan za prevenciju i liječenje bolesti štitne žlijezde. Brazilski orah sadrži antioksidanse, uključujuči selen, vitamin E, i fenole kao što su elaginska kiselina i galna kiselina.

Zbog toga je ovaj orašasti plod odličan u spriječavanju opasnih upala u tijelu i čuva ćelije u organizmu od oštećenja. Takođe, brazilski orah je odličan za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, čuva memoriju i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Količina brazilskog oraha treba da bude ograničena, jer pretjerano unošenje selena u organizam može biti toksično i opasno po zdravlje. Stručnjaci preporučuju dozu od 1 do 3 brazilska opraha dnevno. Takođe, osobe koje su alergične na određene orašaste plodove treba da se savjetuju sa stručnjakom prije konzumiranja.

Author: Zdravlje