SVAKA ŽENA OVO MORA DA IMA: Ovo je biljka koja ČUVA kuću od zla i garantuje sretan BRAK i NOVAC…

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka.

1. Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade
Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u liječenju raznih upala, temperature i vrućice. Ukuhajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjit ćete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i podražaj na kašalj.

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa
Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mješavina otvara dišne puteve koje su blokirane sa sluzi, i pomaže oboljelima da pravilno dišu.

3. Liječi upaljeno grlo
Ako imate upalu grla dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vrijeme bio potopljen bosiljak. Djelovat će protuupalno i olakšat će simptome upale.
4. Pridonosi zdravlju srca
Jedenje bosiljka smanjuje razinu kolesterola u tijelu i općenito se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

5. Protustresno djelovanje
Bosiljak je općenito dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni utjecaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utječu na smanjenje stresa.
6. Poboljšava rad bubrega
Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mješavinu bosiljka i meda barem šest mjeseci kako bi ublažili bolove i istjerali kamen van iz tijela.

7. Liječi usne infekcije
Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjit će bol i infekciju, ali i smanjiti zadah.
8. Ublažava oteklinu nakon uboda insekata
Namažite čajnu žličicu paste od bosiljka na oteklinu. U kratko vrijeme će splasnuti i smanjit će se bol i iritaciju.

9. Održava zdravlje zubi
Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zubi. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.
10. Održava zdravlje očiju
Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinka na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo par kapljica otopine s bosiljkom može osvježiti umorne oči.

11. Štiti DNK
Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidansa, koji štite stanice DNA od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zrakama.
12. Smanjuje poriv za povraćanje
Kako biste trenutačno dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomiješajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.
13. Pomaže u liječenju raka
Bosiljak steže krvne žile koje dopremaju hranjive tvari tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi  pomažu u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka također sprječavaju rast oralnog karcinoma.

14. Liječi poremećaje u radu pluća
Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efektivni kod liječenja bolesti pluća.
15. Pomaže kod prestanka pušenja
Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odgodi žudnju. Djevojke su koristile bosiljak kao parfem, a stručak bosiljka stavljale za pojas u struku. Pošto je oko njih prekrasno mirisalo, vjerovalo se da će imati mnogo udvarača. Djevojke su ga slale momcima na dar, a nevjeste ga „začaravale“ u jelu svojim muževima. Postoji i vjerovanje da ako potopimo bosiljak u vodu tri dana i prospemo nakon tri dana tu vodu na kućni prag, on će nam donijeti novac, uspjeh i otjerat će zlo. Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu mijenjajte svake sedmice.

novi.ba

 

Author: Zdravlje