ŠTITNA ŽLIJEZDA ŠALJE 3 ZNAKA ZA POMOĆ: Evo kako vas upozorava da nešto nije uredu, OVE SIMPTOME NE SMIJETE ZANEMARITI

Hipotiroidizam je stanje u kojem nedovoljno aktivna štitna žlijezda ne stvara dovoljno tiroidnih hormona, što vodi do daljih zdravstvenih poremećaja, piše Lepa i Srećna.

Štitna (kako je odomaćeno u narodu) ili (medicinski pravilnije) štitasta žlijezda se nalazi se u prednjem dijelu vrata ispred grkljana i dušnika, a ima oblik štita ili leptira sa raširenim krilima. Najvažniji hormoni kojima ona reguliše metabolizam su tironin i tiroksin. Tiroida proizvodi i hormon kalcitonin, koji učestvuje u regulaciji koncentracije kalcijuma u organizmu.

Ova žlijezda reguliše metabolizam organizma tako što ga ubrzava ili usporava pa se zato kaže da neki ljudi imaju “brz” odnosno “spor” metabolizam. Manjak homona štitne žlijezde – hipotiroidizam – dovodi do gojenja upravo zato što se usporava metabolizam. U tom slučaju će terapija hormonima prekinuti nagomilavanje kilograma.

Tiroida može i da poremeti “termostat” u tijelu, pa se teže podnosi hladnoća, a tjelesna temperatura pada. To je jedan od znakova na koje obično ne obraćamo pažnju, a može da bude veoma neprijatan i ozbiljan ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere predostrožnosti. Osobe koje pate od hipotiroidizma su u većem riziku od hipotermije – stanja opasnog po život na niskim temperaturama.

Zbog lošeg funkcionisanja štitne žlijezde, može doći do gubitka kose. Endokrinolozi kažu da to nije jedii uzrok, već treba proveriti da li organizmu nedostaje i gvožđa. U menopauzi, “krivac” može biti i nizak nivo estrogena. Generalno, može doći do nedoumica da li simptomi ukazuju na problem da štitnom žlijezdom ili je njihov uzrok menopauza. Dešava se da su i jedno i drugo posrijedi, pa uvijek valja proveriti i nivo hormona tiroide.

Author: Zdravlje