STAVITE LIST KUPUSA NA NOGU I ZAMOTAJTE FOLIJOM: Nakon par dana očekujte veliko iznenađenje

Kupus je već vijekovima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podlive i uganuća Sve više ljudi danas boluje od od osteoartritisa ili artroze kolena. Reč je o upalnom obolenju koje nastaje zbog istrošenih i deformisanih zglobova kolena. Bolest se ogleda oticanjem koljena, otežanom pokretljivošću zgloba te bolovima, ponekad jačeg, ponekad slabijeg intenziteta. Ako i sami patite od bolova u kolenu, primenite obloge od kupusa, koji dokazano donose olakšanje.

Snažna protuupalna svojstva

Kupus je već vijekovima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podlive i uganuća. Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, hemoroida, reume,glavobolje, bubrežnih kolika i herpesa. Poznato je i da listovi kupusa ublažavaju tegobe mastitisa, infekcije dojki koja pogađa sve veći broj novopečenih majki. Svoju djelotvornost kod bolnih zglobova kupus može zahvaliti obilju vitamina i fitonutrijenata te glutamina i antocijanina, koji imaju snažna protuupalna svojstva. Također, kupus sadrži moćnu tvar sulforafan, koji štiti hrskavicu, te kemferol, koji takođe ima protuupalna svojstva. Osim što je bogat vitaminom C, kupus sadrži i vitamine B, A i E te folnu kiselinu, a od minerala se može pohvaliti kalcijumom, fosforom, magnezijumom, železom i kalijumom.

Dokazana djelotvornost

Oblozi od kupusa djeluju tako da smanjuju otok i upalu, a samim time i redukuju bolove pa se osoba može lakše i bolje kretati. Nemačka istraživanja sprovedena na univerzitetu Dusiburg-Essen dokazala je djelotvornost obloga od kupusa. U istraživanje su bili uključeni pacijenti koji boluju od osteoartritisa koljena (stadij 2 i 3). Nakon četiri sedmice primjene obloga od kupusa osietili su znatno olakšanje i njihove su se tegobe smanjile.

Crveni ili zeleni kupus – koji odabrati?

Za oblog je bolje koristiti crveni kupus jer zahvaljujući antocijaninu ima lekovitija svojstva od onog zelenog. Takođe, pazite da ne koristite stare listove, već listove svežeg kupusa, i to domaćeg, uzgojenog bez pesticida.
Priprema obloga
Uzmite nekoliko listova svježeg kupusa, operite ih te im odstranite tvrdi središnji deo. Preko listova malo pređite oklagijom za testo kako bi malo ispustili sok. Listove položite na bolno koljeno pa učvrstite i zavežite platnenom krpom. Ostavite da deluje sat-dva. Oblog možete stavljati dvaput dnevno, na primjer ujutro i navečer, a možete ga ostaviti i tokom noći. Nakon nekoliko dana primjene ovog obloga vaše stanje bi se trebalo poboljšati, ali uprkos tome nemojte prestati sa oblozima jer se upala tek malo primirena. Primjenjujte i dalje ovaj oblog od kupusa barem desetak dana za trajnije rezultate.
Napomena: potrebno je mirovati dok je oblog na koljenu, zbog toga je noć idealno vrijeme za primjenu obloga.

Author: Zdravlje