SJEMENKE BUNDEVE: Nekoliko razloga zašto bi ih trebali jesti što češće

Sjemenke bundeve se u svrhe prirodnog liječenja koriste već dugi niz godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Danas vam pišemo o zdravstvenim prednostima koje imaju sjemenke bundeve i zašto ih trebate jesti što češće.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.

Snižavaju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Čuvaju od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Pomažu kod mršavljenja

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima.

Odlične su za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Olakšavaju artritis

Sjemenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki kako biste olakšali simptome.

Uvrstite i vi sjemenke bundeve u svoju ishranu.

Jako su korisne!

Izvor: kucnilekar

Author: Zdravlje