Sirup od listova smokve: Izvrstan napitak koji liječI tijelo

Opće je poznato da je smokva izuzetno zdravo voće.Malo ko zna koliko je zapravo koristan sirup od listova smokve, a njega lako možemo da pripremimo i u domaćim uslovima.Sastojci koji će vam biti potrebni:Listovi smokve – 30 kom.voda – 1 l.Sećer – 1 kg.Limuntus – 1 kesica.

Upute za pripremu sirupa:Listove smokve dobro oprati. Staviti ih u šerpu i naliti 1 litar vode.Posudu staviti na umereno jaku ringlu, pa zatvoriti poklopcem.Kada voda provri, regulisati temperaturu, tako da ne vri jako, pa kuvati 20 minuta.Nakon što je sirup gotov, skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Listove ukloniti i iscediti sok. Sjediniti ga sa šećerom i ponovo vratiti na ringlu. Mešati dok se šećer ne istopi.Tokom poslednjih 2-3 minuta kuvanja, dodati limuntus. Sirup sipati u flaše i odmah zatvoriti. Okrenuti flaše poklopcem nadole, da bi se flaše dobro zatvorile od topline sirupa.Na ovaj način se sirup može duže sačuvati.

Kako ga uzimati:Sirup se može koristiti za razrjeđivanje u omjeru 1:9.Takođe ga možete piti uz vodu, led i malo limuna, kao i preliti ga preko palačinki ili sladoleda.Divan je u svakom obliku.Napravite ga i vi, jer vrijedi!Izvor: bonapeti.rs

Author: Zdravlje