Savjeti prof.dr Nestorovića: Za GRIP i VIRUSE postoje odlični prirodni lijekovi

Ko

Djeca su najosetljivija i često najbrojnija grupa oboljelih od virusa i gripa, iz tog razloga prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici “Tiršova” dao je nekoliko savjeta roditeljima.Djeca su najosetljivija i često najbrojnija grupa oboljelih od virusa i gripa, iz tog razloga prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici “Tiršova” dao je nekoliko savjeta roditeljima.

“Grip je popularna bolest. Prošla godina je donela rezultate nekih novih istraživanja i promijenila naše mišljenje o gripu. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate grip, to u većini slučajeva nije bilo tako.Samo jednom u deset godina se može oboljeti od gripa. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip”, ispričao je ljekar.

Doktor Nestorović dodaje da je priča o gripu uvijek malo “naduvana” i da svi mi moramo da preživimo određeni broj infekcija u životu, ali da je u rijetkim slučajevima u pitanju pravi grip.”Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvjesni omotač koji ih štiti tokom zime, te da ispod nule mogu da žive i do pola sata. Ljeti opstaju čak 10 sati.

“Ako se neko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboljeti”, objašnjava on.Nestorović navodi i da su istraživanja pokazala da nama virus gripa zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on “okreće” protiv nas.“Najbolji u borbi protiv virusa su sok od crne zove, sve crveno voće i preventivna upotreba cinka”, preporučuje ljekar.Kada je reč o djeci i visokim temperaturama on kaže da, ako je dijete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno.Tek ako je dijete kilavo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se javite ljekaru, a prethodno pokušajte da spustite temperaturu antipireticima i rashlađivanjem.

“Pokazalo se i da gomila prirodnih lijekova ima odlična dejstva. Konkretno, odlična stvar je zova – sok od crne zove. U Izraelu je grupa naučnika pokazala da je ona osam puta bolja u borbi protiv gripa od bilo kog lijeka. Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može da bude otrovna. Sok mogu da konzumiraju i bebe”, otkriva doktor Nestorović.“Takođe, sve crveno voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. Sve crveno voće, aronija, borovnica, ribizle, maline. To su antivirusni lijekovi i najbolji vid prevencije. Osim toga, Američka akademija za porodičnu medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama, 5-7 mg za djecu, 10-15 mg za odrasle, od oktobra do aprila. To je odlično kao prevencija i u liječenju respiratornih infekcija.Cink stimuliše imunitet i blokira receptore gde se vezuju virusi, ali i bakterije. Zauzima njihovo mjesto i sprečava da se oni tu vežu.Djeca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta rjeđe proliv, tri puta rjeđe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje su rasla”, objašnjava doktor Nestorović.

Izvor: ordinacija.tv

 

 

Author: Zdravlje