SAVJET ZA KLIMU KOJI NIKAD NE TREBA DA POSLUŠATE: U zabludi su da štede – samo ovako se cijeli dan hladite, a račun je manji

Klima uređaj troši kilovate isto kao i grejalica ili TA peć, a s obzirom da rade tokom dana kada je struja i četiri puta skuplja, nije ni čudo što se racuni uvećavaju. Računica, ali i zvanične informacije Elektrodistibucije Srbije (EDB) pokazuju da najgore prolaze oni koje klima ubaci u “crvenu” najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom “dvanaesticom”.

Malim trikovima možete da uštedite gotovo dvostruko, a mnogima ni ne padnu na pamet. Ono što je najveća zabluda koja vlada i koju često možete od mnogih da čujete kao savet, jeste da da će se manje struje potrošiti ako češće isključujete klimu. Ipak, istina je da je za efikasnije hlađenje i manji utrošak energije bolje da radi punom brzinom tokom celog dana.Umanjiće se račun, a soba će biti konstantno hladna. Za još efikasniju uštedu, preporuka je da se klima podesi na višu temperaturu, kao i da razlika između temperature spolja i u prostoriji ne bi smela da bude više do 7 stepeni.

Takođe, mnogi nemaju predstavu da je ključna stvar za ekonomično korišćenje klime – čišćenje ventilacijskih otvora kako bi vazduh slobodno tekao i poštedeo vas širenja nečistoća. To je najbolje učiniti pre sezone hlađenja i zatražiti profesionalno čišćenje. Ipak, ako vam je teško da dođete majstora u toku godišnjih odmora, a svesni ste da klimu niste dugo čistili, možda je vreme da sami zasučete rukave. Verovali ili ne, čisti unutrašnji delovi klime i redovno servisiranje klime znače manje troškove.

(MONDO)

Author: Zdravlje