SAMO OVAKO NEĆETE DA UPROPASTITE PERJANU JAKNU! Detaljan vodič kako se PERE i SUŠI kod kuće – svaki korak je BITAN

SAMO OVAKO NEĆETE DA UPROPASTITE PERJANU JAKNU! Detaljan vodič kako se PERE i SUŠI kod kuće – svaki korak je BITAN
ShareTweetRedditObjavljeno:14.11.2023 – 13:47AAATimesArial

Hladni dani su pred nama, ljetnju odjeću smo odavno zamijenili toplijom i zimskom, a između ostalog na red su došle i jakne. Ukoliko još uvijek ih niste pripremili za zimu i oprali, sada je pravo vrijeme! Najveću muku znaju da prirede perjane jakne. Perje u njima zna da bude osjetljivo te je potrebno da budete pažljiviji prilikom pranja i sušenja.

Uglavnom se preporučuje hemijsko čišćenje kada su u pitanju osjetljiviji komadi zimske odjeće, ali neki nemaju tu mogućnost ili jednostavno žele kod kuće da ih operu. Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, ovo su neki od savjeta, prenosi zadovoljna.hr.

Nemojte prati više jakni odjednom

Postoji mogućnost da se pernata jakna “naduje” tokom pranja i zauzme većinu prostora unutar bubnja, zato nemojte da pretjerujete i ubacujete u veš mašinu više jakni odjednom.

Ne koristite klasični deterdžent

Obavezno perite jakne od perja s tečnim deterdžentom za osjetljivu tkaninu. Prije pranja u veš mašini ubacite loptice. Silikonske ili pak teniske, izaberite sami. One će spriječiti “grudvanje” perja unutar jakne.

Perite perjane jakne na programu za osetljiv veš

Svaka perilica ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osetljiv veš gdje temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni Celzijusa. Također, izbjegavajte centrifugu.

Sušenje

Prije ranja, obratite pažnju na vreme. Poželjno je da napolju bude vjetrovito kao bi se brže i lakše osušila. Također, prilikom sušenja redovno je rastresajte kako bi se perje ravnomjerno rasporedilo. Imajte u vidu da perjanoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana. I za kraj, dokle god imate problema sa “razbijanjem” grudvica perja, to znači da je jakna unutra još uvijek vlažna.

(MONDO)

Author: Zdravlje