Riješite se problema s tlakom, zatvora, glavobolje i umora ovim jeftinim trikom

O vodi najčešće ne razmišljamo, sve dok nam tijelo ne dođe do točke dehidracije, kad je ona sve o čemu možemo razmišljati. No uz dehidraciju dolaze i brojni drugi zdravstveni problemi o kojima ne razmišljamo prije, kad smo zaboravili piti ili jednostavno nismo bili žedni.
Dehidracija znači da u organizam niste unijeli dovoljno vode u usporedbi s tim koliko je izašlo iz tijela. Vaše tijelo se doslovno suši, jer je načinjeno većinom od vode, pa kad mu ne dajete ono što treba, ne dobivate povoljne rezultate. Kad dehidrirate, stanice ne funkcioniraju kao inače i mogli biste osjetiti neke negativne posljedice.

A ovo su najčešće:

Zatvor
Većina ljudi vjeruje da zatvor uzrokuje nedostatak vlakana. Premda to može biti slučaj, nedostatak vode je jednako vjerojatan razlog. Ako pazite da unosite dovoljno vlakana, a ne pijete vodu, sva ta vlakna ne prolaze kroz tijelo, što dovodi do zatvora. Preporučuje se da popijete litru vode rano ujutro, prije doručka, kako bi pomogli tijelu da se hidratizira i kako biste regulirali svoj sustav. Ispijanje vode tijekom ostatka dana također će na prirodan način spriječiti zatvor, a iako su dobra povremena zamjena biljni čajevi bez kofeina i kava bez kofeina, nikako nemojte piti pića s kofeinom, jer će ona samo pogoršati situaciju.

Suha usta
Njih uzrokuje dehidracija i nešto je što biste mogli iskusiti ako puno pričate, kad se usta i prirodno isušuju. Također biste mogli primijetiti da vam se usnice ljušte, pa čak i da krvare kad ste posebno žedni. Ništa od toga nije zabavno i ne može se u trenu promijeniti, tj. preokrenuti. Kako biste spriječili ovo, čak i ako samo razgovarate s nekim, održavate predavanje ili ste negdje gdje je ispijanje vode malo neuobičajeno, pazite da imate bočicu s vodom uz sebe i da ispijete malo otprilike svakih pola sata.

Umor i pospanost

Ako usred dana razmišljate o tome da čačkalicama držite otvorene oči, popijte malo vode i vidite kako ćete se osjećati. Tijelo se uspori kad ne dobiva ono što treba, a tu se ne ubraja samo hrana, nego i voda. Vaš metabolizam treba vodu kako bi normalno funkcionirao, i ako je ne dobije dovoljno, pokušat će smanjiti potrošnju energije kao oblik samoočuvanja, što će rezultirati osjećajem umora.
Suha koža
Kronično isušena koža je još jedan znak dehidracije. Ako nanesete losion i ulje i ništa se ne događa, vjerojatno ste dehidrirali. Redovito ispijanje vode pomoći će vašoj koži da oživi i povećat će prirodnu vlažnost u stanicama.
Glavobolje
Iako vam ne bi palo na pamet da povežete glavobolju s dehidracijom, vjerujte da to može biti slučaj. Većinu vremena, ona će se pojaviti kad je prekasno, tj. kad ste toliko dehidrirali da vam samo ispijanje vode neće pomoći. Idealno bi bilo da popijete bar jednu čašu vode i legnete dok glavobolja sama ne prođe, kako biste dozvolili svojem tijelu da se odmori i povrati u ravnotežu. Sljedeći put budite proaktivni i pijte prije nego se bol ponovno pojavi.

Zbunjenost i obamrlost
Ako osjećate kao da niste ‘baš svoji’, možda ste dehidrirali. Zapamtite, vaš mozak ne može dobro raditi ako vam je tijelo u neravnoteži. Ako se osjećate slabo i kao da vas ‘manta’ bez ikakvog drugog vidljivog razloga, popijte vodu, sjednite i duboko dišite kako biste vidjeli kako se osjećate. Budući da nedostatak vode može utjecati na razinu šećera u krvi, to može uzrokovati i osjećaj nesigurnosti, pa čaj i lažnu glad.
Problem s krvnim tlakom
Nizak tlak, pa čak i visoki, može biti uzrokovan nedostatkom vode u tijelu. Tlak se može povisiti zbog previše natrija koji prirodno dehidrira tijelo, dok se sniziti može već zato što niste dovoljno pili. Budući da je krvni tlak od izuzetnog značaja za tijelo, trebali biste se prema njemu ophoditi s dužnom poštovanjem i brigom. Teško je ocijeniti koliko točno vode treba vaše tijelo i kad, no najjednostavniji način jest da tijekom dana, svakih dva sata popijete po čašu vode. Ovo vam se može činiti kao puno, no vrlo brzo ćete shvatiti koliko vam je točno potrebno da se najbolje osjećate. Definitivno se nemojte pouzdati u osjećaj žeđi, jer to nije prvi pokazatelj dehidracije. Iako možete piti i previše vode, ako ste skloni ekstremima, osam čaša dnevno je prilično razumna količina. Možda se iznenadite kad shvatite na koje će se sve načine vaše zdravlje poboljšati uz pomoć ove jeftine, jednostavne akcije. A sad se zapitajte, koliko vi čaša dnevno popijete?

Izvor: onegreenplanet.org

Author: Zdravlje