PROKUHAJTE VODU I U NJU UBACITE KLINČIĆE: Popijte tečnost koju dobijete, EVO ŠTA RADI ZDRAVLJU – DA SMO BAREM RANIJE ZNALI

Klinčić (lat. Syzygium aromaticum) je nezaobilazan začin u indijskoj kuhinji, no jeste li znali da klinčić posjeduje i mnoga ljekovita svojstva? Osim predivne arome koju daje slasticama u božićno vrijeme, klinčić ima jako antifungalno, antiseptičko i analgetičko djelovanje.  Poznato je da čaj od klinčića ublažava bol i djeluje antiseptički, ali uz njega se vežu i mnoge druge dobrobiti o kojima pročitajte u nastavku članka. Klinčići se u Indiji koriste već stotinama godina kako bi podarili posebnu aromu mnogim jelima. Osim za jelo, klinčić se također može konzumirati u obliku ulja ili čaja. Dolazi s istoimenog stabla koje potječe s Maluku otočja u istočnoj Indoneziji. Plod se skuplja iz cvjetnih pupoljaka, koji počinju cvjetati nakon četiri godine od početka rasta.

Brazilski znanstvenici u radu objavljenom 2014. godine donose popis ljekovitih spojeva koji se nalaze u klinčiću. To su:
eugenol
galna kiselina
tanini
fenolne kiseline – kavena, ferulinska, elaginska i salicilna.
U jednom plodu klinčića se nalazi oko 18 % esencijalnog ulja koje sadrži:
eugenol
eugenol acetat
beta kariofilenol
beta pinen
limonen
farnezol
benzaldehid.
Zahvaljujući ovim spojevima, ekstrakt klinčića može imati antimikrobno, antiviralno, antioksidativno i antispazmodično djelovanje.

Klinčić – ljekovitost

Ljekovitost klinčića očituje se na razne načine:
ublažava zubobolju i bolne desni – zbog protuupalnih svojstava, mućkanje i grgljanje čaja od klinčića brzo će ublažiti bolove u usnoj šupljini, ali kod nekih može izazvati iritacije desni
poboljšava probavu – šalica čaja od klinčića prije ručka ili večere pomoći će poboljšati probavu
pomaže kod kožnih upala – klinčić ima jaka protuupalna svojstva što ga čini izvrsnim za liječenje infekcija i upala te ubijanje bakterija i gljivica koje ih uzrokuju
održava zdravlje kostiju – iako su istraživanja još u početnoj fazi, pokazuju da uzimanje ekstrakta klinčića može poboljšati gustoću kostiju.
Neka istraživanja također pokazuju da bi eugenol, jedan od antioksidansa u klinčiću, mogao imati pozitivno djelovanje na zdravlje jetre.  Cuclanje nekoliko klinčića osvježit će dah, dati mu blago slatkastu aromu i djelovati na smanjenje bakterija u usnoj šupljini.

Čaj od klinčića – priprema
Za pripremu čaja od klinčića potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Ako ste u mogućnosti, za ovaj čaj koristite cijele klinčiće organskog porijekla. Također, ako vam čaj bude prejak, slobodno počnite s manjom količinom klinčića, primjerice jednom čajnom žličicom.
Sastojci:
1 jušna žlica cijelih organskih klinčića
1 l izvorske vode
šećer ili stevia (za sladak okus).

Priprema

Prokuhajte jednu litru vode pa ugasite vatru. Dodajte jednu jušnu žlicu cijelih klinčića. Ostavite da odstoji 20 minuta. Čaj zatim procijedite, a možete ga piti toplog ili hladnog. Ovaj recept dovoljan je za četiri šalice čaja, a možete ga držati u hladnjaku (u staklenoj boci ili tegli) nekoliko dana. Prilikom konzumacije poželjno je napraviti pauzu nakon svakih pet dana kako bi se organizam odmorio, a učinkovitost nakon pauze poboljšala.
Pauza može trajati dva dana, a nakon toga opet možete piti čaj pet dana i sve ponoviti.
Klinčić – nuspojave
Stručnjaci s medicinskog portala WebMD navode neke nuspojave koje se mogu pojaviti prilikom prekomjerne konzumacije čaja ili ulja od klinčića. To su:
iritacija kože
problemi s probavom
osjetljivost zubiju i desni.
Također, trudnice i dojilje, oboljeli od hemofilije i ljudi koji se spremaju na operaciju trebali bi se savjetovati s liječnikom prije upotrebe pripravaka od klinčića u zdravstvene svrhe.

(krenizdravo.dnevnik.hr)

 

Author: Zdravlje