PRIRODNO LIJEČENJE PSORIJAZE: MELEM I ČAJ OD MJEŠAVINE TRAVA

PRIRODNO LIJEČENJE PSORIJAZE: MELEM I ČAJ OD MJEŠAVINE TRAVA

Kupati se svaki treći dan u mlakoj vodi sa sapunom. Nakon kupanja istuširati se hladnom vodom i brzo posušiti laganim dodirima ručnika. Poslije toga, oboljele dijelove tijela navlažiti i ispirati čajem od mješavine trava…
Mješavina trava protiv psorijaze
– 40 g listova gaveza
– 30 g listova žutog ružmarina
– 20 g plodova crnog trna
– 10 g crvotočine

Liječenje starijih osoba

Trave jako usitniti i izmiješati. U litru proključale vode staviti 20 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 5 minuta. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu. Nakon što su se ovlažila i isprala oboljela mjesta, osušiti i namazati melemo
Sastojci za pripremu melema
– 4 dl domaćeg maslinovog ulja
– 4 žlice mladog maslaca iz kiselog mlijeka
– 4 žlice vrhnja sa slatkog mlijeka (kajmak)
– 20 g cvjetova i listova ružmarina
– 20 g cvjetova i listova lavande
– 20 g kore bazge
– 10 g listova trputca

Priprema
Sastojke stavite u dublju posudu i lagano miješajte na laganoj vatri dok se maslac i vrhnje ne rastope. Zatim dodajte 2 dl kantarionova ulja (gospina trava) i dalje miješajte 40 minuta, pazeći da temperatura mješavine ne bude veća od 70°C, što znači da mješavina ne smije proključati. Vrući melem procijedite kroz cjediljku sa sitnom mrežom u staklenku. Kad se ohladi, začepite i držite začepljeno.
Teški oblici psorijaze
Koristiti recepturu kao za liječenje starijih osoba, s time da se tijelo ovlažuje uvarkom trava i trina svaki dan. Čaj koji se priprema za napitak uzima se 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela, a umjesto vode pije se čaj koji se priprema od mješavine jednakih količina: kupinovih listova, korijena čička, listova koprive i majčine dušice. U 2 litre proključale vode stavite 5 g mješavine i kuhajte poklopljeno pola minute. Kad se čaj ohladi, procijedite ga u tamnu bocu i držite začepljeno na hladnom mjestu.

Mast od rosopasa
Na 50 g masti od svinjskog droba staviti 5 g soka od rosopasa. Dobro izmiješati i staviti u hladnjak. Mazati oboljela mjesta nekoliko puta dnevno.
Kupke
3 puta dnevno napraviti kupke od poljske preslice. Uzeti 200 g preslice, staviti u 5 litara vode i’ ostaviti 12 sati. Staviti na peć da proključa i saliti u pripremljenu vodu za kupku. U vodi ostati 20 minuta, bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati 1-2 sata kada dolazi do jakog znojenja.

Izvor: MOJEzdravlje

Author: Zdravlje